latinica  ћирилица
28/09/2022 |  16:42 ⇒ 16:44 | Autor: SRNA

Perišić: Referendum protekao regularno

Referendum u Zaporoškoj oblasti o priključenju Rusiji protekao je regularno uz veliki odziv ljudi, rekao je Srni međunarodni posmatrač iz Republike Srpske na ovom referendumu Srđan Perišić.
Srđan Perišić - Foto: SRNA
Srđan PerišićFoto: SRNA

Perišić je istakao da građani očekuju da će ih 1. oktobra Rusija prihvatiti da uđu u sastav te zemlje na osnovu rezultata ovog izjašnjavanja.

On je rekao da specifičnost ovog referenduma predstavljaju mobilni timovi i mobilni autobusi koji su, iz bezbjednosnih razloga, išli kroz dijelove gradova i naselja kako bi omogućili građanima da se izjasne.

Perišić je pojasnio da su ovi autobusi organizovani kao biračka mjesta jer je kijevski režim u ranije periodu ubacivao diverzantske grupe koje su postavljale eksplozive na ulicama i raznim mjestima.

- Bio sam Zaporoškoj oblasti zajedno sa profesorom iz Banjaluke Olegom Soldatom. Međunarodne posmatrače, među kojima su posmatrači iz Srpske, primio je guverner Zaporoške oblasti Evgenij Balickij - istakao je Perišić i dodao da je sinoć bio u Centralnoj izbornoj komisiji u Zaporožju gdje su se brojali glasovi.

Prema njegovim riječima, na referendumu su bili posmatrali iz, između ostalih, Srbije, Kameruna, Venecuele, Nikaragve, Brazila, Francuske, Italije, Njemačke, Sirije, Iraka, Јužne Afrike, Sjeverne Koreje, Vijetnama, te Kine.

Od 23. do 27. septembra u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i oslobođenim teritorijama u Zaporoškoj oblasti, održani su referendumi o prisajedinjenju Rusiji kao zasebnim konstitutivnim članicama.

Ogromna većina birača u četiri oblasti podržala je priključenje Rusiji, navodi TASS.