latinica  ћирилица
28/09/2022 |  17:25 | Autor: SRNA

Dodik: BiH niko i ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH niko ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Јa mislim da svi imaju pravo na tu vrstu referenduma. Mislim da je Zapad posijao tu vrstu neizvjesnosti, ako je prihvatio da na bazi odluke skupštine ili jedne grupe ljudi u Kosovu prizna nezavisnost, zašto onda ne bi moglo na bazi referenduma - rekao je Dodik komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića da BiH neće priznati referendume u Ukrajini.

On je dodao da se za to pita Predsjedništvo i da DŽaferović može da govori šta hoće.

- Mi mislimo da BiH neće imati odluku o tome. BiH niko i ne pita hoće li priznati ili neće priznati - izjavio je Dodik za Nezavisne novine.

Dodik je ocijenio da Predsjedništvo BiH neće biti u prilici da odbije te referendume, barem ne u periodu u mjesec i nešto dana, dok ne dođe novo, a da ne vjeruje da će to učiniti ni novi saziv.

- Јa ću uložiti svaku vrstu veta, jer smatram da BiH nema s tim ništa. On /DŽaferović/ se boji ovog našeg referenduma, koji mu visi za glavom - rekao je Dodik.

Od 23. do 27. septembra u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i oslobođenim teritorijama u Zaporoškoj oblasti, održani su referendumi o pripajanju Rusiji.

Ogromna većina birača u ovim oblastima podržala je priključenje Rusiji, a među posmatračima na ovim referendumima bili su i posmatrači iz Republike Srpske.