latinica  ћирилица
28/09/2022 |  19:21 ⇒ 19:51 | Autor: sputniknews.com

Otvoreni Balkan: Potpisan sporazum nacionalnih teatara Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije

Predstavnici nacionalnih teatara Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije danas su u Vladi Srbije potpisali protokol o saradnji u okviru inicijative Otvoreni Balkan.
Potpisan Sporazum - Teatar Otvoreni Balkan  (Foto:NP u Beogradu) -
Potpisan Sporazum - Teatar Otvoreni Balkan (Foto:NP u Beogradu)

Sporazum koji je iniciran prilikom nedavnog foruma Otvoreni Balkan na Ohridu, potpisali su v.d. direktora Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić, direktor Nacionalne opere i baleta iz Skoplja Vaso Ristov i Abigajla Voština iz Nacionalnog teatra opere i baleta iz Tirane, dok će ga naknadno potpisati i predstavnik Makedonskog narodnog teatra Simona Ugrinovska.

- Na Ohridu smo iznijeli ideju o mogućnosti zajedničke saradnje na kulturnom nivou, na nivou razmjene Tirane, Skoplja i Beograda i došli na ideju da formiramo "Otvoreni Balkan pozorišni festival" koji bi u stvari podrazumijevao razmjenu iskustava, pedagoga, umjetnika i predstava - rekao je Goncić poslije potpisivanja.

Dokument je potpisan nakon razgovora u Beogradu na kome su predstavnici nacionalnih kuća "dogovorili, složili i zacrtali osnovni put ovakvog jednog festivala", rekao je Goncić.

- Festival je nastao na ideji da treba otvoriti vrata budućnosti, pogotovo mladim ljudima i krenuti u jedan novi koncept i svijet. Dosta vremena smo proveli razgovarajući na tu temu, a zvanično potpisivanje ugovrora i formalno je označilo novi početak - istakao je Goncić.

Izrazivši nadu da će festival "imati pozitivan odraz kako kod publike, tako i kod samih stvaralaca", Goncić je dodao da u nekoliko narednih mjeseci predstoji priprema da se sporazum praktično sprovede i dođe do rješenja šta će se raditi.

- "Otvoreni Balkan festival" je šansa da se zbližimo i sarađujemo još više i da se pomažemo kao institucije. Zdravi, živi, 2023. godine mislim da ćemo početi realizovati ovaj naš ugovor, što smo se dogovorili juče i danas - dodao je Ristov.

Voština je rekla da je "srećna zbog poziva iz Beograda" jer je sigurna da "zajednički mogu biti urađene velike stvari".

- Mi smo tako blizu i slični smo na toliko načina. Imamo neke detalje i boje koji su različiti, ali sa otvorenim umom i pameću možemo dostići sve što poželimo - naglasila je Voština.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je pomoćnik za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Srbije Radovan Јokić koji je istakao da "međusobnom razumijevanju ništa tako dobro ne može da odgovori kao kulturna saradnja, a danas je kultura potrebnija nego ikad".

Јokić je poželo svim stranama "uspjeha, snage i nepokolebljive namjere da u svim segmentima iskoriste ono što je najbolje, u potrazi za novim realnostima i autentičnim, univerzalnim i humanim značenjima koja će nas približiti", prenosi Tanjug.