latinica  ћирилица
29/09/2022 |  07:04 ⇒ 10:57 | Autor: TANЈUG

Uragan Ijan pogodio Floridu (VIDEO)

Uragan Ijan pogodio je Floridu, praćen silovitim vetrom i obilnim padavinama koje su prouzrokovale katastrofalne poplave i nestanak struje širom te američke savezne države, prenosi AP.
Uragan Ijan (Foto: EPA-EFE/RAMMB/NOAA/NESDIS, ilustracija) -
Uragan Ijan (Foto: EPA-EFE/RAMMB/NOAA/NESDIS, ilustracija)

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride, na obalama Meksičkog zaliva, dobilo je naredbu ili upozorenje za evakuaciju, u trenutku kada se približavao uragan Ijan, koji je prije toga pogodio Kubu

Ijan je praćen vjetrom od 185 kilometara na čas stigao u srijedu na kopno, na jugozapadu Floride, u 15.05 časovapo lokalnom vremenu, u blizini Kajo Koste kao oluja 4. kategorije prema Nacionalnom centru za uragane (NHC).

- Uragan je prouzrokovao katastrofalne poplave - dodaje se u saopštenju NHC.

Ijan je u srijedu pretvarao ulice u rijeke i rušio je drveće u jugozapadnoj Floridi, uz vjetar koji je jačao do brzine od 241 kilometara na čas, tako da se na kopnu oluja kategorije četiri, na petostepenoj Safir-Simpsonovoj skali, izjednačila sa petim najjačim uraganom, mjereno brzinom vjetra, koji je ikada pogodio SAD, navodi AP.

Guverner Floride Ron De Santis izjavio je u srijedu uveče da je ovo vjerovatno "jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu".

U blizini putanje uragana, istočno od ostrva Ki Vesta u nevremenu je potonuo brod s kubanskim migrantima i obalska straža još traga za 20 ljudi, pošto je troje spasila, a četvoro je uspjelo da dopliva do obale.

Zdravstveni zvaničnici su prijavili da je oštećen krov jedne bolničke jedinice intenzivne njege, a takođe je saopšteno da je došlo do isključenja struje za dva miliona korisnika većinom u blizini putanje uragana.

Policija je u obližnjem Fort Majersu primala pozive od ljudi zarobljenih u poplavljenim kućama ili od njihovih zabrinutih rođaka, a prema snimcima na društvenim mrežama neke četvrti ovog grada su zbog poplava izgledale poput jezera.

Ijan je oslabio kasnije u srijedu do kategorije jedan sa vjetrom 144 kilometara na čas dok se kretao dalje kopnom, a danas se očekuju olujni udari na suprotnoj strani ove američke države, na sjeveroistoku Floride.

Očekuju se i uraganski vjetrovi širom centralne Floride uz vjerovatne velike poplave, saopštio je centar za uragane sa sjedištem u Majamiju.

U SAD do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od posljedica uragana Ijan, koji je prethodno pogodio Kubu, gdje su dvije osobe poginule, a cijelo ostrvo ostalo bez struje, nakon što je oborena elektroenergetska mreža u zemlji.

Guverneri američkih država Јužne Karoline, Sjeverne Karoline, DŽordžije i Virdžinije preventivno su proglasili vanredno stanje.

Prognostičari su saopštili da će se Ijan nastaviti ka tim državama kao tropska oluja, koja će vjerovatno donijeti više poplavnih kiša tokom vikenda.