latinica  ћирилица
29/09/2022 |  08:30 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Vujić: Mora se čuti i glas Republike Srpske

Ambasador BiH u SAD Bojan Vujić ocijenio je da spoljna politika BiH mora biti izbalansirana kako bi se mogao čuti glas Republike Srpske o važnim pitanjima u BiH.
Bojan Vujić - Foto: RTRS
Bojan VujićFoto: RTRS

Vujić je u intervjuu Srni istakao da je održavanja dobrih odnosa sa Vašingtonom od velike važnosti jer neke političke stranke iz Federacije BiH i Republike Srpske žele da im američka administracija rješava sve ambicije.

- Oni žele da ih uvuku u unutrašnju političku raspravu jer se nadaju da će biti na njihovoj strani i da će im biti ispunjene sve njihove želje, te da će tako ispuniti svoje maksimalističke ciljeve i ambicije koje inače nisu sposobni da ostvare sami - istakao je Vujić.

On je naveo da su potezi ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, kao i njeno rukovođenje resornim ministarstvom, nekompetentni i isključivo usmjereni u korist jednog konstitutivnog naroda.

- Nažalost, sadašnja spoljna politika BiH je privatizovana i usmjerena samo u pravcu jedne političke stranke ili u korist jednog konstitutivnog naroda, što je nedopustivo - rekao je Vujuć.

Kada je riječ o popravljanju slike u SAD o Srbima koji su označeni kao "loši momci" i najodgovorniji za sukobe u bivšoj SFRЈ, Vujić smatra da tu ima pomaka, te da je to počelo za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trampa kada se američka politika repozicionirala i definisila na temelju stava da Amerika mora biti na prvom mjestu u svijetu.

- To je bila i ključna tema Trampove spoljne politike. Njegova administracija se nije previše bavila svakodnevnim političkim temama na Balkanu i nisu htjeli da nameću bilo kakva rješenja. Tramp je sebe definisao kao antiglobalistu, te je to otvorilo prostor za izgradnju i bolju komunikaciju sa njegovom administracijom. U velikoj mjeri u prvoj godini, Bajdenova administracija je nastavila sa takvom politikom, ali su pandemija uzrokovana virusom korona i kriza u Ukrajini poremetili njihove planove da se fokusiraju na Aziju, te su im u fokusu bili Evropa i Ukrajina - naveo je Vujić.

Vujić, ipak, smatra da su danas odnosi sa Stejt departmentom, Bijelom kućom i Pentagonom korektni i da postoji zdrava komunikacija.

- Nažalost, postoje još neki u administraciji koji se vraćaju ideji da EU i Amerika moraju više da se uključe u unutrašnju politiku i raspravu u BiH - naglasio je on.

Govoreći o ekonomskoj saradnji SAD i BiH, odnosno Republike Srpske, Vujić kaže da nije realno očekivati bilo kakva veća ulaganja u ovom momentu velike ekonomske krize gdje američke firme i investitori preuzimaju važne mjere kojima traže način kako da se smanji potrošnja, sačuvaju tržišta i izgradi jača pozicija u samoj Americi.

- Eventualno, ako se u Republici Srpskoj i BiH sačuvaju niske cijene struje, to otvara perspektivu za dolazak američkih proizvođača koje se već nalaze na Balkanu jer energetska kriza u EU direktno ugrožava proizvodnju i industrijski sektor - zaključio je Vujić.

On je rekao da je već razgovarano sa predstavnicima američke autoindustrije koja ima proizvodnju na Balkanu i traži moguće alternative koje bi im dugoročno ekonomski bile isplative.