latinica  ћирилица
29/09/2022 |  09:20 ⇒ 09:21 | Autor: SRNA

Moskva insistira na sveobuhvatnoj istrazi okolnosti napada na gasovode Sjeverni tok

Moskva insistira na sveobuhvatnoj i objektivnoj istrazi okolnosti napada na gasovode Sjeverni tok, saopšteno je danas iz Ambasade Rusije u SAD.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Sa naše strane, insistiramo na potrebi sveobuhvatne i objektivn istrage okolnosti događaja bez presedana na ruskim gasovodima. Radi razgovora o ovom pitanju, Ruska Federacija zatražila je vanredni sastanak Savjeta bezbjednosti UN - navodi se u saopštenju Ambasade objavljenom na kanalu Telegram.

O incidentima na gasovodu sutra će biti održan sastanak Savjeta bezbjednosti UN na zahtjev Rusije.

Rusko tužilaštvo pokrenulo je postupak u vezi sa djelom međunarodnog terorizma nakon oštećenja gasovoda "Sjeverni tok".

Operater gasovoda Sjeverni tok AG rekao je za Sputnjik u ponedjeljak, 26. septembra, da je dispečer na kopnu registrovao brz pad pritiska gasa na liniji A gasovoda Sjeverni tok 2.

Incident se dogodio u danskim vodama u blizini ostrva Bornholm. Kasnije u toku dana, operater je, takođe, potvrdio da je registrovan pad pritiska na obje linije gasovoda Sjeverni tok 1.

Švedske i danske vlasti saopštile su da su registrovale podmorske eksplozije, dok su poljski zvaničnici, kao i zvaničnici drugih zemalja, rekli da je šteta na gasovodima nastala kao rezultat sabotaže.