latinica  ћирилица
29/09/2022 |  09:40 ⇒ 09:42 | Autor: SRNA

Antonov: Moskva spremna da brani Krim i buduće teritorije Ruske Federacije

Američki političari griješe ako misle da Rusija neće braniti Krim ili teritorije koje bi joj se mogle pridružiti, naveo je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u članku objavljenom na sajtu američkog magazina "Nacionalni interes".
Anatolij Antonov (Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG) -
Anatolij Antonov (Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG)

- Ne prijetimo nikome. Ali potvrđujemo da je, kao što je predsjednik Vladimir Putin rekao 21. septembra, Rusija spremna da brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i naš narod svim sistemima naoružanja koje imamo - naglasio je Antonov.

On je postavio pitanje šta je toliko agresivno i šta je neprihvatljivo u toj izjavi.

- Šta je neprihvatljivo? Zar SAD ne bi učinile isto ako bi se suočile sa egzistencijalnom prijetnjom? Pojedini američki političari su u zabludi ako misle da se naša spremnost da branimo svoju teritoriju ne odnosi na Krim ili na teritorije koje će ući u sastav Rusije na osnovu slobodnog izražavanja narodne volje - istakao je Antonov.

U Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i u oslobođenim oblastima Hersonske i Zaporoške oblasti održani su referendumi o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra. Ogromna većina u sve četiri oblasti podržala je njihovo pristupanje Rusiji.

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u utorak, 27. septembra da se Vašington neće protiviti ukrajinskoj upotrebi zapadnog oružja protiv DNR i LNR, i Hersonske i Zaporoške oblasti nakon referenduma.