latinica  ћирилица
29/09/2022 |  10:51 | Autor: Agencije

Žrijeb kvalifikacija za EP 2024. devetog oktobra u Frankfurtu

Žrijeb kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. godine biće održan 9. oktobra od 12 časova u Frankfurtu.
Fudbal - Foto: RTRS
FudbalFoto: RTRS

Fudbalski savez Srbije saopštio je danas detalje vezane za žrijeb kvalifikacija za EP 2024.

U kvalifikacijama će učestvovati 53 selekcije. Reprezentacije će biti svrstane u sedam grupa sa po pet ekipa i tri sa po šest.

Učesnici završnog turnira Lige nacija, Hrvatska, Španija Italija i Holandija biće u grupama sa pet selekcija.

U UNL šeširu su: Holandija, Hrvatska, Španija i Italija.

U prvom šeširu se nalaze Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska.

Pored Srbije u drugom šeširu će biti Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska, Finska.

U trećem šeširu su Ukrajina, Island, Norveska, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Јermenija, a u četvrtomn Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska ostrva, Severna Makedonija, tzv. Kosovo.

U petom šeširu se nalaze: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta, a u posljednjem, šestom Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Njemačka se kao domaćin automatski kvalifikovala za EP 2024.

Po dvije prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa izboriće plasman na EP, a posljednja tri tima biće poznata poslije baraž mečeva.

Srbija je prvim mjestom u Četvrtoj grupi Divizije B obezbijedila učešće u tom baražu, pa će "orlovi" imati popravni samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbore direktan plasman u Njemačku.

Utakmice kvalifikacija za EP 2024. biće odigrane od marta do novembra 2023. godine.

Srbija neće moći da igra i sa još jednom reprezentacijom čiji je savez članica UEFA.

UEFA je odlučila da iz političkih razloga u istoj grupi ne mogu da budu Јermenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Srbija i tzv. Kosovo, kao i BiH i tzv. Kosovo.

UEFA je navela i da najviše dvije reprezentacije sa potencijalno oštrim zimama mogu biti u istoj grupi, a to su Bjelorusija, Estonija, Farska ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija i Norveška.

Zbog velike udaljenosti pojedine ekipe mogu da budu izvučene sa maksimalno jednom od nekih drugih reprezentacija.

Azerbejdžan može biti u grupi samo sa Gibraltarom, Islandom i Portugalijom, Island samo sa Gruzijom, Izraelom, Јermenijom ili Kiprom.

Kazahstan će moći u grupi samo sa jednom od sljedećih reprezentacija, a to su: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugalija, Republika Irska, Sjeverna Irska, Farska ostrva, Francuska, Škotska ili Španija.