latinica  ћирилица
29/09/2022 |  12:26 ⇒ 12:50 | Autor: sputniknews.com

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin učestvovaće u petak, 30. septembra, na ceremoniji potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Rusije, saopšteno je iz Kremlja.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV, ilustracija) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV, ilustracija)

Sporazumi će biti potpisani sa sve četiri teritorije na kojima je održan referendum – LNR, DNR, Zaporoškom i Hersonskom oblašću, precizirao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao i da će Putin u okviru te svečanosti imati sastanak sa liderima oslobođenih teritorija.

- Predsjednik će imati opširan govor - rekao je Peskov i dodao da svečanost treba da počne u 15.00 časova po lokalnom vremenu.

Prethodno je objavljeno da su poslanici Dume dobili pozivnice za svečanost u Kremlju.

- Poslanicima su upućene pozivnice za Kremlj 30. septembra gdje je za 15.00 časova (po lokalnom vremenu) predviđena svečanost uz učešće predsjednika Rusije Vladimira Putina - napisao je na svom Telegram kanalu poslanik Denis Parfjonov.

Podsjetimo da su od 23-27. septembra na teritoriji DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti održani referendumi na kojima je stanovništvo dalo apsolutnu podršku ujedinjenju s Rusijom.

Lideri DNR, LNR, i predstavnici administracija dvije oblasti su u međuvremenu doputovali u Moskvu, gdje, kako su rekli, treba da bude dovršena pravna procedura o ulasku republika i oblasti u sastav Rusije.