latinica  ћирилица
29/09/2022 |  13:32 ⇒ 13:36 | Autor: TANЈUG

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o detaljima bilateralne saradnje, pogotovo u svjetlu niza uspješnih sastanaka koje je srpska delegacija imala u Njujorku sa zvaničnicima SAD na marginama Generalne debate 77. zasjedanja Skupštine Ujedinjenih nacija.
Sastanak Vučića i Hila (Foto: Tanjug/ Јadranka Ilić) -
Sastanak Vučića i Hila (Foto: Tanjug/ Јadranka Ilić)

Na sastanku je bilo riječi i o drugim važnim bilateralnim pitanjima i odnosima između Srbije i SAD, ali i o ključnim problemima u regionu Zapadnog Balkana, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsjednika republike.

Predsjednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena jačanju ekonomskih i bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama, te da je u tom kontekstu zadovoljan razgovorima koje je u Njujorku imao sa brojnim zvaničnicima američke administracije, ali i poslovnim ljudima koji su iskazali interesovanje za saradnju u oblastima u kojima veliki potencijali nisu u dovoljnoj mjeri iskorišćeni.

Tokom razgovora, istaknuta je zajednička potreba da se saradnja između dvije zemlje intenzivira u svim oblastima, ali i u sferi energetike, koju bi trebalo dodatno produbiti i pojačati kroz zajedničku realizaciju konkretnih projekata od suštinskog značaja za napredak Srbije.

Govoreći o situaciji u regionu, sagovornici su zaključili da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od presudnog značaja i dodali da ekonomski prosperitet i fokusiranje na rešavanje ekonomskih problema može da bude od ogromne pomoći u otklanjanju političkih nesuglasica.

Predsjednik Vučić je izrazio nadu da će u nastavku politike regionalnog povezivanja i otvorenog poziva na saradnju svim zemljama regiona, imati jaku podršku Sjedinjenih Država, kao i da će u brojnim projektima od regionalnog značaja SAD biti pouzdan partner Srbije, navedeno je u saopštenju.