latinica  ћирилица
29/09/2022 |  14:14 ⇒ 14:25 | Autor: TANЈUG

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara (VIDEO)

Јedna od najstarijih njujorških vila, koju je 1946. godine kupila Јugoslavija, prodata je za 50 miliona dolara u gotovini, potvrdila je kompanija Daglas Eliman, najveća američka agencija za posredovanje u nekretninama, prenosi Vol Strit DŽurnal.
Titova vila u Njujorku (Foto: Google maps) -
Titova vila u Njujorku (Foto: Google maps)

Od ukupne cijene od 50 miliona dolara, 15 odsto pripalo je BiH, tj. oko 7,5 miliona dolara.

Prodavac vile, koju je koristila i Stalna misija Srbije pri UN, su pet država nasljednica bivše SFRЈ - Slovenija, Hrvatska, BiH, Sjeverna Makedonija i Srbija, a vilu je kupila kompanija s adresom u Njujorku.

- Novi vlasnik je upravo kupio značajan dio istorije Njujorka - saopštio je Tristan Harper, agent kompanije "Daglas Eliman".

On je napomenuo da je bivši predsjednik nekadašnje SFRЈ Јosip Broz Tito "iako komunista, imao veoma dobar ukus za nekretnine".

Vila je prvi put ponuđena na prodaju 2017. godine, a od tada je na tržištu i van njega bila u narednih nekoliko godina.

U junu 2021. godine, dobijena je ponuda u gotovini za kupovinu vile od 50 miliona dolara, a zemlje prodavci postigle su konsenzus oko prodaje.

Državni sekretar u MIP Srbije Nemanja Starović izjavio je u februaru, da na osnovu Aneksa B Sporazuma o sukcesija imovine nekadašnje SFRЈ u inostranstvu, Srbiji pripada oko 40 odsto od prodaje zgrade stalne misije u Njujorku.

Vila ima četiri nivoa i dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum.

To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.

U njoj je sačuvan originalni enterijer, a pod zaštitom je države i grada Njujorka od 1969. godine.

U vrijeme Hladnog rata, kada je ovde boravio i Tito, na vrhu je navodno bila soba koju niko nije mogao da prisluškuje, kao i neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Zgrada, uglavnom netaknuta decenijama, nema centralnu klimu, a gas je isključen nakon požara koji je na električnim instalacijama izbio 2018, navodi Vol Strit DŽurnal.

Prvi vlasnik objekta bio je guverner Long Ajlenda Robert Bikman Livingston, pa se po njemu zdanje naziva i Bikmanova kuća.

Kasnije je boravila i Emili Vanderbilt Vajt, supruga Henrija Vajta, nekadašnjeg ambasadora SAD u Francuskoj i Italiji, i jedna od ćerki Vilijama K. Vanderbilta, poznatog industrijalca, čuvenog po finansiranju gradnje njujorške Centralne željezničke stanice.