latinica  ћирилица
29/09/2022 |  14:44 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Banjaluka: Besplatnim preventivnim pregledima obilježen Svjetski dan srca

Dom zdravlja Banjaluka obilježio je danas Svjetski dan srca organizovanjem besplatnih preventivnih pregleda građana kod Gradske tržnice.
Banjaluka: Besplatni preventivni pregledi - Foto: SRNA
Banjaluka: Besplatni preventivni preglediFoto: SRNA

Banjalučani su imali priliku da dobiju stručne savjete o zdravom načinu života, te faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Medicinski radnici iz timova porodične medicine su građanima omogućili mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krv, kao i analizu tjelesne mase.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je novinarima da ova zdravstvena ustanova veliki akcenat stavlja na preventivne preglede.

Ona je istakla da je u Domu zdravlja otvoren Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti koji vodi računa o svim preventivnim aktivnostima s ciljem povećanja obuhvata građana kojima će biti urađeni preventivni pregledi na ranom otkrivanju faktora rizika za određena oboljenja, kao i njihovo otkrivanje u fazi prije pojave simptoma i kada su izlječive.

Predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske i načelnik Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Tamara Kovačević Preradović istakla je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzročnik obolijevanja i umiranja, kako u svijetu, tako i u Republici Srpskoj, ali da je u proteklom periodu zabilježen trend smanjenja mortaliteta.

Predsjednik Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa "Dijabet broj jedan" Јelena Škrbić Radić rekla je da ovo udrženje promoviše prevenciju oboljelih od dijabetesa.

- Ova bolest se mora držati pod kontrolom jer uzrokuje kardiovaskularne bolesti - istakla je Radićeva.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj Duško Vulić istakao je da svake godine u svijetu 17,9 miliona ljudi umre od posljedica bolesti srca i krvnih sudova.

On je naveo da su faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomjerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest.

- Za 20 godina, koliko se bavimo preventivnim programima, uspjeli smo da Republici Srpskoj i Federaciji BiH smanjimo smrtnost od ove bolesti i da više nismo među zemljama veoma visokog rizika. Taj podatak je prošle godine i zvanično objavila Svjetska zdravstvena organizacija - rekao je Vulić.

Podršku i pomoć banjalučkom Domu zdravlja pri organizaciji obilježavanja Svjetskog dana srca dali su predstavnici Fondacije "Zdravlje i srce", Udruženja kardiologa Republike Srpske, Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa "Dijabet broj jedan", studenti Medicinskog fakulteta u Banjaluci i učenici Medicinske škole.

Svjetski dan srca - 29. septembar obilježava se od 2000. godine širom svijeta s ciljem da se poveća nivo svijesti stanovništva o tome da se obolijevanje od kardiovaskularnih oboljenja može spriječiti uvođenjem zdravih životnih navika i redovnim ljekarskim kontrolama

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca je "Koristi srce za čovječanstvo, za prirodu i sebe".