latinica  ћирилица
29/09/2022 |  14:45 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Dodik: Odbacivanje stranog intervencionizma - nova šansa za BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je danas da bi odbacivanje stranog uplitanja moglo donijeti bolji život u BiH.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Dodik je istakao da bi se nova šansa sa BiH stvorila kada bi se narodi koji žive u ovoj zemlji dogovorili da kažu da je dosta intervencionizma.

- Ovo što imamo na djelu je intervencionistička politika stranaca koji se vježbaju ovdje i najčešće na jednoj, drugoj i na trećoj strani izazivaju animozitete. To ne treba da govorim, to sve vidi - rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Srpski član Predsjedništva je napomenuo da je taj zapadni svijet koji je ranije bio veoma obećavajući danas veoma nestabilan, te da niko ne može da kaže da je EU danas ono što je bila prije deset godina - mjesto gdje su se tražila rješenja.

- Danas kada idemo na sastanke oni počinju s tim da mi kao moramo nešto da uradimo, jer moramo razumijeti kako je kod njih teško. Na kraju tih njihovih elaboracija o težini života meni dođe da ih pitam: `Pa dobro možemo li mi pomoći da vi nešto bolje živite?` Dotle se došlo - kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, završava se jedan period unilateralne, odnosno, monopolističke pozicije jedne supersile i činjenica je da se stvara svijet koji prepoznaje nekoliko centara moći.

- Amerika je i danas najmoćnija sila svijeta i to je nesumnjivo. Ali, Amerika nije više kao nekada politički i finansijski centar svijeta. To se polako gubi, ali ostaje vojni centar svijeta i najbolje je zaobići Ameriku u tom pogledu konfrontacije - rekao je Dodik.

On smatra da su vrijednosti koje su dolazile sa Zapada na neki način izgubljena i najčešće kada dođu predstavnici iz Brisela, što znaju i predstavnici lokalnih zajednica, uvijek kažu da se nešto uradi jer je potrebno EU.

- Mnogo stvari smo uradili i nismo ušli u EU. Oni su odjednom iz samo njima znanih razloga sastali se jednog dana prije tri mjeseca i rekli: `Ukrajina je kandidat, a BiH nije`. Kakva je to poruka nama i kako da vjerujemo u to sve? Šta mislite gdje da nađemo snagu da vjerujemo da imate dobre namjere? - upitao je Dodik i dodao da ne vjeruje u postojanje dobrih namjera stranaca.