latinica  ћирилица
29/09/2022 |  15:27 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Prnjavor, Derventa i Doboj dobili po vozilo za usluge sestrinstva

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je u Prnjavoru uručio ključeve za tri vozila direktorima domova zdravlja u Prnjavoru, Derventi i Doboju za potrebe pružanja usluga njege u kući i sestrinstva u zajednici.
Šeranić u Prnjavoru - Foto: SRNA
Šeranić u PrnjavoruFoto: SRNA

Šeranić je istakao je da će u okviru projekta jačanja sestrinstva u BiH koji sprovode Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fondacija Fami, uz podršku Vlade Švajcarske ubrzo još tri doma zdravlja dobiti po vozilo.

- Mislim da će ovo prije svega pomoći u dostupnosti zdravstvene zaštite građanima i onima koji imaju potrebe za određenom sestrinskom uslugom, a da pri tom ne moraju dolaziti u Dom zdravlja, da sestre budu bliže samoj zajednici - rekao je Šeranić.

On je rekao da su donatori iz Vlade Švajcarske veoma zadovoljni urađenim u prethodnom periodu i da su u toku pregovori za treću fazu projekta sestrinstva jer je do sada pokazao izuzetne rezultate.

- Nadam se da ćemo u narednim fazama projekta moći da obezbijedimo vozila i za druge domove zdravlja. Sve što radimo radimo u korist građana i pacijenata - rekao je Šeranić.

Direktor Doma zdravlja u Doboju Vladimir Marković kaže da su tri Doma zdravlja danas dobila vrijedan poklon koji će olakšati proces pružanja zdravstvene zaštite.

On je napomenuo da Dom zdravlja Doboj u projektu učestvuje od samog početka i da će s ciljem što boljeg razvijanja sestrinstva u ovom gradu nastaviti učestvovati i u narednim fazama projekta.

- Trudimo se da sestrinstvo bude jedan od najznačajnijih segmenata pružanja naših usluga. Ovo vozilo će olakšati sestrama komunikaciju sa pacijentima, poboljšaće se naše usluge i dostupnost pojedinih pacijenata će postati mnogo bolja nego što je bilo do sada - rekao je Marković.

Menadžer projekta jačanja sestrinstva u BiH Eldin Fišeković kaže da će zahvaljujući doniranim vozilima usluge koje se pružaju u kućnim uslovima biti osigurane i pacijentima koji nemaju jednostavan i lak pristup centralnim objektima Domova zdravlja.

On je najavio da će u okviru projekta krajem oktobra ili početkom novembra vozila biti donirana Domovima zdravlja u Zvorniku, Tesliću i Trebinju.

Uručenju vozila u okviru projekta Јačanja sestrinstva u BiH prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je zahvalio Vladi Švajcarske, Fondaciji Fami i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske što su prepoznali Prnjavor kao važan segment pružanja primarne zdravstvene zaštite stanovništvu i obezbijedili jedno vozilo za Dom zdravlja.

- U poslednjih pet, šest godina uz podršku resornog ministarstva mnogo je urađeno u Prnjavoru u okviru Doma zdravlja, realizovani su mnogi projekti od projekta energetske efikasnosti, nabavke četiri sanitetska vozila, i mnogih drugih što je unaprijedilo pružanje primarne zdravstvene zaštite - dodao je Tomaš.