latinica  ћирилица
29/09/2022 |  15:38 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Zaharova: Vašington praktično postao strana u sukobima u Ukrajini

SAD su praktično postale strana sukoba u Ukrajini, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

- Narode u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nisu uspjeli da vas slome, a Vašington je još jednom pokazao da nema dodira s realnošću, postajući, zapravo, strana u sukobima - rekla je Zaharova.

Ona je podsjetila da su ukrajinske snage koristile američke višecijevne raketne bacače HIMARS tokom referenduma u pomenutim oblastima, te da vojska Ukrajine koordiniše mete sa američkom vojskom, odnosno njenom komandom.

- Očigledno je cilj ovih terorističkih napada da se zastraši narod i natjera da odustane od svog izbora - istakla je Zaharova.

Zaharova je skrenula pažlju na to da je Kongres SAD izdvojio dodatnih 12 milijardi dolara za Kijev.

- Nema tog novca koji će pomoći kijevskom režimu da vrati kontrolu nad narodom koji je izabrao slobodu umjesto prinude - dodala je Zaharova.

U Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i oslobođenim teritorijama u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, od 23. do 27 septembra su održani referendumi o pridruživanju Rusiji. Velika većina glasača podržala je pripajanje Rusiji, podsjeća TASS.