latinica  ћирилица
29/09/2022 |  15:55 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

"Izbori između državotvorne politike Dodika i onih koje ne zanima ujedinjenje" (VIDEO)

Izbori u Republici Srpskoj 2. oktobra biće opredjeljivanje između državotvorne politike Milorada Dodika i onih koje ne zanima šansa za ponovno ujedinjenje srpskog naroda, rečeno je u Beogradu na tribini "Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH".
Tribina u Beogradu "Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH" - Foto: RTRS
Tribina u Beogradu "Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH"Foto: RTRS

Na tribini je istaknuto da srpske rodoljube obavezuju Dodikove riječi da je 21. vijek – vijek srpskog ujedinjenja.

Istoričar Aleksandar Raković založio se za vraćanje jedinstvene srpske državnosti i srpskog ujedinjenja, te ocijenio da se možda, usljed globalnih prilika, samo kratkotrajno mogu otvoriti vrata za pravedno rješenje srpskog pitanja.

- Iskoristimo svaki sekund, jer naše namere su mirotvorne, a srpsko ujedinjenje je sveti cilj - istakao je Raković koji smatra da treba stvoriti jedinstvenu srpsku državu, za koju je sasvim logično da se zove – Srbija, koju bi činile Srbija, Republika Srpska i Crna Gora.

Prema njegovim riječima, to ujedinjenje je prirodan cilj kojem treba težiti i svakodnevno raditi na svim poljima, jer sve ostalo može dovesti do stvaranja konvertitskih identiteta kao u Crnoj Gori ili međusrpskih separatizama, koji bi od Srbije i Srpske napravili Grčku i Kipar.

On je dodao da Srbija i Srpska u sebi imaju već izgrađen istovjetan srpski državni indentitet koji crpe iz državnog identiteta Kraljevine Srbije, te da treba da budu jedinstvena Srbija.

Na putu do ujedinjenja, kaže Raković, treba ostvariti i povratak Kosova i Metohije u pravi poredak Srbije, obnovu srpske državnosti Crne Gore i razdruživanje Republike Srpske iz "nametnute tvorevine takozvane BiH".

- To djeluje daleko, ali ne mora da bude. Globalne turbulencije i stvaranje novih poredaka pružaju šansu za bliža i brža rešenja. Specijalna vojna operacija u Ukrajini i globalno prestrojavanje otvorili su vrata stvaranju novog poretka, verujemo pravednijeg - istakao je Raković.

Urednik portala "Fakti" Đuro Bilbija rekao je da su oni koje ne zanima srpsko ujedinjenje, koje je nazvao "republičkosrpski Milanovići, Komšići, DŽaferovići i Đukanovići", pristali da im to bude zabranjeno od onih sa Zapada kojima smeta sve srpsko.

- Većina ih nije ni frtalj frtalja od onoga što /predsjednik Hrvatske Zoran/ Milanović povremeno uradi uz briselski i vašingtonski vetar, a Dodika sada kritikuju za državničke kontakte sa Milanovićem. Suštinski im ne smetaju Milanovićev reverans zapadnim gazdama Hrvatske u vidu zaklinjanja da i on priželjkuje slabljenje Rusije, niti rečeno o "varvarizmu Beograda" - kaže Bilbija.

Njima, dodao je, ništa ne znači što Dodik dio interesa Hrvata u BiH i Milanovićeve političke energije usmjerava u jedra Republike Srpske, niti što je zapadnu i sarajevsko-zagrebačku igru sa početka devedesetih da su "svi protiv Srba", posljednjih godina doveo do srpsko-hrvatskog zajedničkog pariranja onome u ime čega Bakir Izetbegović proglašava Dejtonski sporazum za "ludačku košulju na tijelu BiH".

On je ocijenio da su zapadne gazde Hrvatske, muslimanskog Sarajeva i dobrog dijela opozicije u Srpskoj – faktički iste, samo je razlika što Milanović ponekad ponešto može i smije, a Dodikovi politički konkurenti iz Srpske ni pola od toga.

Bilbija kaže da Zapadu, kao i mladomuslimanskom Sarajevu, i od Republike Srpske treba samo jedno - da ne postoji. "Ovo je glavno o čemu će Republika Srpska glasati 2. oktobra. Sa nekim uslovnostima rečeno - budućnost Srpske nisu Hrvatska i Milanović, već – Mađarska i Viktor Orban. Drugim rečima - Dodikov putinizam i orbanizam", istakao je Bilbija.

Analitičar Aleksandar Vujović je istakao da samo jaka vlast sa punim legitimitetom svog naroda može da obezbijedi da se glas tog naroda čuje, te da će u tom smislu biti važno da na predstojećim izborima u Republici Srpskoj izlaznost bude veća nego ikada ranije.

- Ko god da na predstojećim izborima u Republici Srpskoj pobedi imaće težak zadatak da, u izmenjenim spoljnopolitičkim i geoekonomskim okolnostima, blokira sve inicijative koje zadiru u vitalna prava i interese našeg naroda - istakao je Vujović.

On je naveo da je danas potrebno više nego ikada da srpski narod bude složan i ujedinjen i da ne postoje nikakvi šumovi između Beograda i Banjaluke, što bi mogao biti nacionalni suicid i da toga moraju biti svjesni vladajući krugovi u oba prestona grada.

Vujović je rekao da su Srbija i Srpska danas jedina dva ostrva slobode u moru NATO članica, a da je NATO bio i ostao najveća direktna i indirektna prijetnja srpskom nacionalnom i državnom opstanku i prosperitetu.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović je ocijenio da su stavovi Republike Srpske na vrijeme uočeni i da je važno istrajati na njima, a da je politika EU u stvari politika Amerike.

- To je opasna ekipa u Evropskoj komisiji, aktuelnoj vladi Nemačke i u Evropskoj centralnoj banci. Oni su instalirali mehanizme daljeg disciplinovanja zemalja. Tom sistemu odgovara celi današnji haos od ratova do recesije, a ne samo destabilizacija Rusije - rekao je Pavlović.

On je ukazao da je ideja Zapada i Amerike da ubrzano uvede u bankrotstvo ogroman broj država, kako bi došle kod njih da pregovaraju o vraćanju dugova, uz uslov da prihvate njihovu političku agendu i da se odmah ponovo zaduže kupujući njihove nove tehnologije.

Ali, dodao je, zanemaruju da te nove tehnologije usvajaju ubrzano Rusija, Indija i Kina, koja takođe može da daje kredite.

On smatra da Amerika želi da vlada svjetom preko svojih ključnih satelita, prije svega Njemačke, kao i da će pobijediti Rusiju, a ako to ne uspije, onda će "slupati" EU.

Tribina "Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH" održana je u organizaciji informativno-političkih portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti" uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.