latinica  ћирилица
29/09/2022 |  16:05 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Moskva otvorena za nastavak pregovora o kontroli nuklearnog oružja

Rusija provjerava mogućnost direktnog sastanka ruskih i američkih pregovarača u vezi sa čuvenim Sporazumom o kontroli nuklearnog oružja, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Moskva (foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Moskva (foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Ona je rekla da je Moskva otvorena za ponovno pokretanje inspekcija u okviru sporazuma Novi START i razmatra mogućnost direktnih sastanaka zajedničke komisije predstavnika SAD i Rusije.

- Razmatra se tema nastavka inspekcija. Provjeravaju se mogućnosti za održavanje direktnih sjednica bilateralne savjetodavne komisije - istakla je Zaharova.

Fizičke inspekcije u okviru Novog START-a suspendovane su od 2020. godine, prvobitno zbog pandemije virusa korona.

Sporazumom se postavlja ograničenje broja komada nuklearnog oružja koje obje strane mogu da razmjeste, kao i uslovi za verifikovanje i inspekciju nuklearnih arsenala SAD i Rusije.

Moskva je u avgustu saopštila da razmišlja o novom sastanku komisije, kao i o potencijalnom nastavku pregovora radi produžavanja Sporazuma, koji je jedan od nekoliko važnih sporazuma koji su na snazi, usljed urušavanja odnosa Moskve i Vašingtona zbog sukoba u Ukrajini.