latinica  ћирилица
29/09/2022 |  16:40 | Autor: SRNA

Pavić: Za Srpsku od suštinske važnosti da zadrži veze sa Rusijom i multipolarnim svijetom

Za Republiku Srpsku je od suštinske važnosti da zadrži veze sa Rusijom i multipolarnim svijetom koji priznaje sva srpska prava, ne urušava teritorijalni integritet, niti nameće svoja pravila, destruktivni moral ili ideologije, smatra politički analitičar Aleksandar Pavić.
Aleksandar Pavić - Foto: SRNA
Aleksandar PavićFoto: SRNA

Pavić je rekao da je Dejtonski sporazum, dok ga neko otvoreno ne ruši, jedan od alata srpske odbrane, a tu alatku treba da imaju u rukama oni ljudi koji brane srpske interese, a ne oni koje gura Zapad.

- Situacija se mijenja iz časa u čas i treba prepoznati jasnije nego ikad da sva raspoloživa sredstva koja imamo treba da iskoristimo, a neko drugi javno i otvoreno ruši ono što je potpisano - rekao je Pavić u Beogradu na tribini "Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH".

Pavić je naveo da srpski narod u Republici Srpskoj mora da bude spreman na vrijeme kada će otvoreno početi da se ruši Dejtonski sporazum, ali da to ne može da prođe ako na vlasti u Srpskoj budu oni koji shvataju važnost daljeg povezivanja i jačanja odnosa sa Rusijom i nezapadnim djelom čovječanstva.

Politikolog Nenad Kecmanović smatra da bi izbori u Federaciji BiH i činjenica da ni Zapad više nema autoritet da Hrvate i Bošnjake izmiri i strpa u jednom entitetu trebalo da rasterete Srpsku, ali neće.

Prema njegovim riječima, izbori u Srpskoj su manje interesantni jer se čini da je njihov ishod poznat jer u svim istraživanjima Milorad Dodik, Željka Cvijanović i SNSD imaju prednost.

- Niko Јelenu Trivić ne može da ospori da je novo lice i osvježenje, ali uz to ide i neiskustvo, kao ni /Mirku/ Šaroviću da je iskusan, ali teška vremena ne traže samo iskusne nego i energične i odlučne - rekao je Kecmanović.

On je dodao da se ne zna šta u ovom trenutku Dodiku na izborima može više da pomogne - podrška predsjednika Rusije Vladimira Putina ili sankcije SAD i Britanije.

- Narod u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji, neće u NATO, kao ni u EU, ali voli Rusiju, posebno njenog predsjednika. Možda griješe, ali demokratski je tako - rekao je Kecmanović i podsjetio kako su Srbi devedesetih sami protiv svih ustali protiv globalizma.

Novinar i publicista Siniša Ljepojević izjavio je da aktuelna politika u Republici Srpskoj ima podršku srpskog naroda koji tamo živi, ali i podršku Srba uopšte.

- Јasna politička pozicija Republike Srpske uz podršku srpskog naroda, ne održava samo postojeće prijateljske veze nego i budi poštovanje neprijatelja. Do kada će Republika Srpska tako moći da izdrži, to je pitanje, ali zadržaće status da ne napušta prijatelje. To je ono što ostaje - rekao je Ljepojević.

On je naglasio da su Rusija i Kina predvodnici izgradnje novog svijeta, a da je ono što je jako važno da Srbija i Srpska održavaju veze sa njima i drugim evroazijskim zemljama i da se njihov stav cijeni.

- Mi još imamo status zemlje koja pruža otpor. Imamo status onog koji se bori protiv onog što većinski dio svijeta smatra zlom - zaključio je Ljepojević.