latinica  ћирилица
29/09/2022 |  22:31 ⇒ 30/09/2022 | 08:58 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska otupila snagu Zapada u pogledu mijenjanja političkog sistema

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je Republika Srpska otupila snagu Zapada u pogledu mijenjanja političkog sistema.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

- Danas imamo situaciju da je Republika Srpska daleko stabilnija nego što je ikada bila. Da je otupila snagu Zapada u pogledu mijenjanja političkog sistema i da hoće da nastavi da se bori protiv toga - rekao je Dodik za "Euronjuz Srbija".

On je napomenuo da Hrvati i Bošnjaci u ovom trenutku imaju nepomirljive stavove u BiH.

- Јa sam za to da se poštuje međunarodno pravo i pozivam i dalje u BiH da se vratimo Ustavu BiH, a da ne postupamo po pravilima koja svaki dan iznose sa Zapada - rekao je Dodik.

On je dodao da svaki dan živi sa onima koji uporno ignorišu i međunarodno pravo i Ustav BiH, koji pakuju stalno iste stvari - kao Nijemci koji nam pošalju Kristijana Šmita, pa tri strane studije u BiH od devet, koji sa dva muslimana čine većinu od pet.

- Podržavam Ustav BiH i Dejtonski sporazum, a ovi sa Zapada ne. Volio bih da pitate to nekoga sa Zapada, zašto ne poštuje. Moja iluzija o Zapadu je odavno srušena, mislim da se radi o sistemu koji pokušava da nametne dominaciju, da uništi svaki individualni subjektivitet i ja to gledam svih ovih godina i nisam naivan da bih povjerovao kao neki trećerazredni političari da oni koji dolaze iz EU nose nešto dobro - rekao je Dodik.

On je istakao i da su odnosi sa Srbijom najbolji mogući, kao i da ima odličan odnos sa njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i da nema tema u kojima se razilaze.

Dodik je podsjetio da je Vučić nedavno bio u Bijeljini da zajedno proslave Dan srpskog jedinstva i da to dovoljno manifestuje podršku Srbije Republici Srpskoj.

On je podsjetio i na nedavni razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o gasovodu i gradnji dvije elektrane na gas.

- Ovo je bio period kada sam pokušao da to ojačam, rusku podršku tom projektu i dobio sam je. Što se tiče poltičkih odnosa u BiH, ruska pozicija je tu poznata. Ona je isključivo vezana za podršku slovu Dejtonskog sporazuma, kroz podršku međunarodnom ugovoru, a ne onome što Zapad teži da napravi, a to je duh Dejtonskog sporazuma - podsjetio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Zapad je riješio da Dejtonski sporazum razgradi do mjere da ga ostavi sa strane, a Rusija je ostala privržena tome i zato je saveznik koga on poštuje, kao i Putina.

Kada je riječ o odnosima sa Hrvatima, Dodik je rekao da je Hrvatska koja je veoma zainteresovana za položaj hrvatskog naroda u BiH stala na stranu odbrane prava koja su ustavom precizirana.

- Meni je bilo važno da Hrvatska kroz taj odnos ne bude protivnik Republike Srpske na međunarodnoj sceni i zato sam razvijao politike koje su više politike saradnje sa Hrvatima u BiH. To su prepoznali u Hrvatskoj, pa i predsjednik - rekao je Dodik, ali je ukazao da Hrvati i Srbi imaju tešku istoriju.