latinica  ћирилица
30/09/2022 |  07:44 ⇒ 22:28 | Autor: RTRS

Kovačević: Oni koji podržavaju Dodika su osvjedočeni prijatelji Srpske (VIDEO)

One koji su nasuprot Miloradu Dodiku, dakle predstavnike opozicije, podržavaju oni koji žele da Republike Srpske nema, a oni koji podržavaju Milorada Dodika su osvjedočeni prijatelji Republike Srpske, oni koji poštuju Republiku Srpsku i koji žele da sarađuju sa Republikom Srpskom, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Vidimo da je mađarski premijer Viktor Orban potpuno stao na stranu Dodika, da je Dodik neko koga on cijeni, da je dobar lider svog naroda, neko sa kim Mađarska želi da sarađuje - istakao je Kovačević.

Dodaje da ono što je bitno je da Mađarska, zahvaljujući odnosu koji je Dodik izgradio sa Orbanom, spremna da pomogne Srpskoj i da je Orban neko ko je spreman da štiti Srpsku i u političkom smislu i na svaki drugi način.

- Vidjeli smo da je u nekoliko navrata kada se razgovaralo o tome da se, eventualno, u Briselu uvedu neka vrsta sankcija za Srpsku da je Mađarska jasno bila na strani Srpske. I premijer Orban i ministar inostranih poslova Peter Sijarto su rekli da treba konačno da prestanu da pričaju o Republici Srpskoj, nego da počnu da razgovaraju sa Republikom Srpskom, odnosno sa predstavnicima i građanima Srpske - smatra Kovačević.

Navodi i da je predsjednik Rusije Vladimir Putin neko ko je potpuno otvoreno podržao Dodika i Republiku Srpsku.

- Svi oni koju stali na stranu Milorada Dodika su oni koji su stali na stranu Republike Srpske. Nisu rekli Srpska treba da se mijenja, da se nečega odrekne, nisu rekli trebamo reformisati BiH na način da Srpske nema ili je ima što manje, barem u tom prvom ciklusu, nego su rekli podržavamo Republiku Srpsku, želimo sa njom da sarađujemo, poštujemo Srpsku i njene građane - kaže on.

Smatra da su to ljudi koji otvoreno kad god su bili u prilici pokazali da su prijatelji Republike Srpske. 

- Za razliku od Dodika Mladen Ivanić može da dođe do Borisa DŽonsona, ali je DŽonson donedavno bio predstavnik Vlade koja otvoreno zagovara rušenje Republike Srpske, koja je npr. u SB UN poslala jednu rezoluciji gdje je pisalo da je Srpska genocidna tvorevina, da je srpski narod genocidan narod i da onda i sa tim narodom i sa tom Republikom treba obračunati - smatra Kovačević.

Podsjeća da je sve to zaustavila Ruska Federacija zahvaljujući prijateljstvu  i saradnji koju Dodik ima sa Rusijom.

- Mnogi su sada stali uz Dodika, Putin, Orban, Ivica Dačić koji je osvjedočeni prijatelj Srpske, od lidera u Srba u Makedoniji, do princa Filipa Karađorđevića. Svi koji vole srpski narod, i koji u srcu nose Srpsku su  stali na stranu Dodika i na stranu naroda i građana Srpske, nasuprot onih koji podržavaju neki drugi koji žele da Srpske nema ili da je bude što manje - smatra on.

Kada je riječ o kritikama opozicije na susret Dodika i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, dok se oni sastaju sa Kristijanom Šmitom, Kovačević kaže da je Šmit neko ko nije izabran za visokog predstavnika, koji je ovdje došao nepozvan i da mu niko mu, dodaje on, nije rekao da je dobrodošao.

- On je došao sam i sam se imenovao za visokog predstavnika. To je neozbiljno. On je bio u Srpskoj i susreo se sa Draškom Stanivukovićem, Јelenom Trivić, sa ljudima iz PDP-a ali dva dana nakon susreta sa njom imao je intervju gdje je rekao da je njegov cilj da Dejtonski principi postanu prošlost - kaže on.

A, ako završimo sa Dejtonskim principima, smatra Kovačevi, to znači da završavamo sa Srpskom i sa tim da su Srbi u BiH svoji na svome, već da postanu nacionalna manjina. 

- To su stvari koje su za nas neprihvatljive. Mi sa takvim ljudima ne želimo saradnju. S druge strane Milanović je neko ko je jasno i otvoreno rekao da je Srpska činjenica koju moraju da uvažavaju i poštuju svi. Pridružio se stavovima Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i otvoreno rekao da je protiv hegemonije jednog konstitutivnog naroda nad druga dva - ističe Kovačević.

Kovačević kaže da su ono gdje se razlikujemo istorijski trenuci.

- Izjave Milanovića o Petrovačkoj cesti su bile gnusne, nedopustive i niko ko ne  želi da bude lider u 21.vijeku ne smije sebi da dozvoli da daje takve izjave i komentare. Tu nemamo dilemu i bitno je da se zna da smo i na tom pitanju jedinstvani sa Srbijom - istakao je on.

Kada je riječ mjerama podrške koju su institucije Srpske iskazale tokom inflacije, od povećanja plata, isplate u dva navrata jednokratne pomoći mladima, borcima, penzionerima, 1.000 maraka za nezaposlenu djecu poginulih boraca, zatim mjesečna primanja od 750 maraka za nezaposlene roditelje četvoro i više djece, Kovačević ističe da je srećna vijest što će Srpska imati dovoljno snage i demokratskog kapaciteta da očuva stabilnost i da će znati da nastavi da potpuno  odgovorno odnosi prema građanima.