latinica  ћирилица
30/09/2022 |  08:12 ⇒ 13:07 | Autor: TANЈUG

Skupština Crne Gore: Ni rasprave ni skraćenja mandata

Skupština Crne Gore trebalo bi danas da raspravlja o Prijedlogu predsjednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini, bez mišljenja ključnih odbora, ali sjednice najvjerovatnije neće ni biti jer se sinoć parlamentarna većina saglasila da neće podržati dnevni red, potvrđeno je Vijestima.
Cetinje: Skupština Crne Gore - Foto: RTRS
Cetinje: Skupština Crne GoreFoto: RTRS

To znači da sjednice neće ni biti, rekao je izvor.

Đukanović je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva, nakon što nije dao mandat za sastav vlade Miodragu Lekiću (Demos), koga je predložila stara parlamentarnog većina.

Ista većina juče je odbila da o inicijativi predsjednika raspravlja na odvojenim sednicama Zakonodavnog i Odbora za politički sistem i pravosuđe.

Oni su tvrdili da je Đukanović bio obavezan da dođe na sjednice i obrazloži prijedlog, što on nije prihvatio.

Iz Kabineta predsjednika juče su saopštili da je, kako se navodi, namjera većine od 30. avgusta 2020. godine da se onemogući rasprava u Skupštini o Prijedlogu odluke za skraćenje mandata parlamenta dobila jasan izraz na radnim tijelima.

U skupštinskoj proceduri je i prijedlog za razrješenje Đukanovića zbog kršenja Ustava jer nije pozvao sve partije na konsultacije oko mandatara.

Za danas je zakazan Kolegijum predsednika Skupštine, na kojem će se razmatrati mogućnost da se nastavi rasprava o smjeni predsjednice Skupštine Danijele Đurović (SNP).

Poslanici Demokratskog fronta (uključujući i Pokret za promjene), Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore, podnijeli su u avgustu prijedlog za razrješenje predsjednice Skupštine, tvrdeći da je prekršila Poslovnik.

Rasprava u Skupštini je počela, ali je prekinuta kada je DF predložio da se stara većina dogovori oko formiranja vlade i da dio dih dogovora bude i skupštinsko rukovodstvo.