latinica  ћирилица
30/09/2022 |  10:00 ⇒ 22:27 | Autor: SRNA

Kalinić: Po težini i značaju, izbori u nedjelju u rangu prvih postdejtonskih

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić ocijenio je da su predstojeći izbori po težini i značaju u rangu prvih postdejtonskih izbora u BiH.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

On je istakao da izbori koji se održavaju 2. oktobra za brojne političke partije i pojedince u Srpskoj i BiH predstavljaju svojevrsni "Dan D" i bitku svih bitaka.

Kalinić je napomenuo da je danas jasno da za narod u Republici Srpskoj postoje dvije opcije.

Za one kojima je i nakon svega život bez BiH nezamisliv, pa makar još decenijama bila pod protektoratom u mnogočemu dekadentne Evrope i njenog realnog gazde - SAD oni će, naveo je Kalinić, glasati za /Mirka/ Šarovića i /Јelenu/ Trivić.

Prema njegovim riječima, to je taj probosanski blok u kojem su i liberali i kvazikomunisti i muslimanski nacionalisti, ali su svi okupljeni oko ideje građanske Bosne i njima je najvažnije da ostane "mirna Bosna".

- I to bez obzira što je više nego jasno da će to biti promuslimanska država u kojoj bi na kašikicu davali prava Srbima i Hrvatima, ali pod uslovom da se odreknu konstitutivnosti i da budu poslušni, dakle da ne `talasaju`. Eto u takvom društvu su danas, koliko god tvrdili da nisu, i SDS i PDP - ukazao je Kalinić, koji je i bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Zarad vlasti, dodao je on, njima je svejedno šta će biti sa izvornim dejtonskim principima kroz koje je srpski narod u BiH dobio zaštitu, a Republika Srpska međunarodnu verifikaciju.

- Oni su ostali ravnodušni na sve antiustavne odluke o oduzimanju imovine i prirodnih resursa Srpske i neustavne postupke brojnih visokih predstavnika samo da ne bi remetili `mir i stabilnost`. Bez okolišanja, time oni postaju saučesnici u političkom ubistvu Srpske - upozorio je nekadašnji lider SDS-a.

Na drugoj strani, naglasio je Kalinić, oni koji vole Republiku Srpsku i brane dejtonsko slovo Ustava BiH, pa makar još neko vrijeme, silom prilika trpjeli bosansku avliju glasaće za Milorada Dodika i Željku Cvijanović koji su proteklih godina izrasli u ozbiljne i iskusne lidere demokratske i patriotske orijentacije.

- Za Željku i Dodika siguran sam glasaće i velikom broju oni građani koji se suprotstavljaju daljoj devastaciji ove zemlje da se Republika Srpska ne bi svela na praznu ljušturu - ocijenio je on.

Kalinić je napomenuo da se nikada ne smiju zaboraviti patnja našeg naroda i žrtve njenih najboljih sinova koji su se izborili za slobodnu, demokratsku i ravnopravnu Republiku Srpsku.

- Dakle, 3. oktobra ujutro znaćemo da li ova zemlja Republika Srpska ostaje naša ili je sumanutom logikom vođa stranke koja ju je stvorila `za šaku dolara` isporučena na tacni političkom Sarajevu i zapadnim vladarima tobože suverene BiH - konstatovao je on.

I neka nakon toga, upozorio je Kalinić, niko ne kaže da nije znao zašto je tako naopako glasao.

- Јer, poslije glasanja - nema kajanja. Drugim riječima - tražili ste - sada gledajte. Јa i dalje vjerujem u političku zrelost našeg naroda i u snagu njegovog patriotizma i nepogrešivost njegove konačne odluke - poručio je Kalinić.