latinica  ћирилица
30/09/2022 |  10:40 ⇒ 11:23 | Autor: TANЈUG

Orban: Brisel lagao građane EU u vezi sa sankcijama Rusiji

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da su u Briselu "lagali narod Evrope" kada su rekli da sankcije Moskvi neće biti proširene na energente i da će one dovesti do brzog okončanja rata u Ukrajini, prenosi MTI.
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER) -
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER)

Veliki akcionari energetskih kompanija, “počevši od finansijera DŽordža Soroša, ostvaruju milijarde ekstra profita" zahvaljujući porastu cijena energenata povezanih sa sankcijama, izjavio je mađarski premijer za nacionalni radio.

Građani u Evropi trenutno plaćaju skupo energente zbog sankcija, što budućnost čini nestabilnom, rekao je Orban.

On je primijetio da se rat u Ukrajini nastavlja, bez nade da će se brzo završiti.

Prema njegovom mišljenju cijene energenata su vođene politički motivisanim odlukama u Briselu, a ne ekonomskim razlozima.

Bez sankcija, cijene energenata bile bi iste kao u aprilu, kada se očekivalo da se one stabilizuju na oko 100 dolara, saopštio je Orban.

Zemlje EU su se na samitu u Versaju dogovorile "sa rukovodstvom Njemačke i Mađarske" da ne proširuju sankcije na energetiku, rekao je on, uz napomenu da bi Mađarska bila u mnogo goroj situaciji da se vlada nije izborila za izuzeće od sankcija Rusiji.

On je naveo i da je neizvjesno da li će se situacija još više pogoršati, s obzirom na to da EU želi da uvode nove sankcije za Rusiju".

Komentarišući plan Budimpešte da sprovede javnu anketu “Nacionalne konsultacije“ o sankcijama Evropske unije Moskvi zbog rata u Ukrajini, mađarski premijer je rekao da su jedinstvo i saradnja još važniji u vrijeme krize.

Anketa je "pravno najfleksibilniji oblik" uključivanja ljudi u proces donošenja odluka, što je "po mom iskustvu politički najbolja stvar u određenim situacijama", izjavio je Orban, navodi MTI.