latinica  ћирилица
30/09/2022 |  11:32 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

"Lut fest": Izraelci odigrali predstavu "Kada je sve bilo zeleno"

Pozorište "Ključ" iz Izraela izvelo je jutros u Istočnom Novom Sarajevu lutkarsku predstavu "Kada je sve bilo zeleno", u okviru 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest".
Predstava "Kad je sve bilo zeleno" izraelskog pozorišta "Ključ" - Foto: Screenshot/YouTube
Predstava "Kad je sve bilo zeleno" izraelskog pozorišta "Ključ"Foto: Screenshot/YouTube

"Kad je sve bilo zeleno" je neverbalna lutkarska predstava, koju su režirali Dikla Kac i Avi Zlihaliha, za uzrast od pet i više godina koja govori o čovječanstvu, prirodi i pohlepi.

Alegorijom, bez riječi, naglašena je opasnost od narušavanja ravnoteže zajedničkog postojanja i održivog društva/svijeta.

Kroz stare knjige, reciklirane poveze i požutjele stranice priča se o dječaku i drvetu, o djetinjstvu i adolescenciji, o zelenim poljima koja se gube između sivog betona i o zelenom pupoljku nade.

Ova predstava inspirisano je knjigom "Dobro drvo" Šel Silverstejn.

Svečano zatvaranje Festivala, uručenje nagrada i prezentacija rezultata kreativnih radionica "Improvizovane lutke", zakazano je za danas u 12.00 časova.

Na ovogodišnjem "Lut festu" učestvovala su pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa realizovano je 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala bio je "Dijete i scenska lutka" i predstavlja misiju koju "Lut fest" provodi 23 godine putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Grad Zvornik.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske SRNA i RTRS.

Medijski prijatelji festivala su BNTV, RTVIS, te portali "Katera", "Princip njuz" i "Palelajv", dok je zvanična štamparija "Ermeks" iz Istočnog Sarajeva.