latinica  ћирилица
30/09/2022 |  11:53 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Vrhovac: Do danas plasirano tri milijarde KM

Vršilac dužnosti direktora IRB Dražen Vrhovac rekao je da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske do danas plasirala tri milijarde KM, od čega oko 2,4 milijarde KM na kreditnoj osnovi, izjavio je danas
Dražen Vrhovac i Mirko Bošnjak - Foto: RTRS
Dražen Vrhovac i Mirko BošnjakFoto: RTRS

Vrhovac je rekao novinarima u Banjaluci predstavljajući veb-servis IRB-a za grantove da je oko 650 miliona KM plasirano u emisije hartija od vrijednosti, te 5,1 milion KM na bespovratnoj osnovi putem finansijskog mehanizma.

- Posmatrano prema djelatnostima u područije prerađivačke industrije plasirano je oko 43 odsto sredstava, zatim slijede poljoprivreda i šumarstvo, te trgovina i građevinarstvo - naveo je Vrhovac precizirajući da je posebna pažnja posvećena poljoprivredi gdje je ukupno plasirano oko 200 miliona KM.

Dodao je da je 726 miliona KM plasirano u stambene kredite, čime je omogućeno rješavanje stambenog pitanja za 13.850 korisnika.

- Sve naše plasmane u privredi plasirali smo sa ciljem podsticanja zapošljavanja i prema izjavama korisnika tih sredstava omogućeno je očuvanje više od 54.000 radnih mjesta, kao i stvaranje nova 5.174 radna mjesta - istakao je Vrhovac.

Govoreći o veb-servisu rekao je da je namijenjen privredi i lokalnim zajednicama jer se iz posjeta koje je IRB imala gradovima i opštinama u Srpskoj saznalo da lokalne zajednice teško mogu dobiti informaciju o javnim pozivima koje daju domaći donatori, kao i o onim iz EU u vezi sa pretpristupnim fondovima.

- Odlučili smo da na tom polju uradimo bazu podataka i da IRB bude jedan klasični servis našim privrednicima i lokalnim zajednicama gdje prikupljamo podatke o javnim pozivima. U okviru naše baze podataka nalazi se mejling lista na koju se mogu prijaviti svi naši privrednici i lokalne zajednice i dostaviti svoj mejl na koji će se dostavljati sva obavještenja o javnom pozivu za donatorska sredstva - naveo je Vrhovac.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju u IRB-u Mirko Bošnjak predstavio je izgled i način funkcionisanja veb-servisa rekavši da je to jedan koristan instrument od kojeg se očekuje da će dati rezultate.

On je naveo da ovaj veb-servis, između ostalog, olakšava pretragu gdje aplikant dobija jedan sažet pregled, te da za određena sredstva na mejlig listi odabere djelatnost za koju je zainteresovan, odredi svoju formu, prijavi se i dobija sva potrebna obavještenja.