latinica  ћирилица
30/09/2022 |  13:15 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

Klokić: Izborni proces bi u svakoj zemlji trebalo da bude ogledalo demokratije

Ministar evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić poručio je da bi izborni proces u svakoj zemlji trebalo da bude ogledalo demokratije u kojem se birači opredjeljuju jedino na osnovu programa koje im predstavljaju kandidati, a nikako prema preporuci ili savjetu nekoga sa strane, ma ko to bio.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

Klokić je, reagujući na izjavu šefa Delegacije EU u BiH Јohan Satlera o izbornom procesu u BiH, rekao da nije ni očekivao da ovaj proces prođe bez uplitanja onih koji ne bi trebalo da se petljaju u unutrašnje procese Republike Srpske.

- Smatram zaista zabrinjavajućim to što se u periodu kad je kampanja praktično iza nas, tri dana pred izbore, pojavi jedna ovakva izjava Satlera - rekao je Srni Klokić.

On je naveo da je najmučniji dio uplitanja Satlera to što on pokušava da sve to stavi pod veo reformi i navodnog širenja demokratičnosti.

- Nemojmo se igrati tih igara. Nemojmo se više, gospodine Satleru, igrati bilo kakvih igara, jer ovi izbori su za nas ozbiljna stvar. I pored svih pokušaja ometanja i nepromišljenosti određenih figura, ja sam optimista i zaista želim da vjerujem da će doći vrijeme kada će izborni proces biti isključivo unutrašnja stvar BiH, bez miješanja stranog faktora - rekao je Klokić.

Na kraju krajeva, dodao je on, zar to nisu principi i vrijednosti koje Zapad njeguje u svojim zemljama, te upitao zašto BiH nema pravo na isto.

- Gospodine Satleru, kod nas se u narodu kaže: "Svoj ti pos'o" - rekao je Klokić.

Satler je u izjavi za Nezavisne novine pozvao građane BiH da izađu na izbore 2. oktobra, uprkos tome što, kako kaže, nije zadovoljan reformama koje političari nisu sproveli, iako su obećali.