latinica  ћирилица
30/09/2022 |  13:43 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Za angažovanje 450 asistenata u osnovnim školama 3,5 miliona KM

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dalo je saglasnost za angažovanje 450 asistenata u školskoj 2022/23. godini u osnovnim školama u Srpskoj koji će pružati tehničku podršku učenicima sa smetnjama u razvoju i đacima sa rijetkim bolestima, a za ove namjene obezbijeđeno je 3,5 miliona KM.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Iz resornog ministarstva saopšteno je da je Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju definisano da se vaspitanje i obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju sprovodi u redovnim školama i u osnovnim školama za djecu sa smetnjama u razvoju.

Navodi se da je istim zakonom omogućeno da redovna osnovna škola zatraži saglasnost od Ministarstva prosvjete i kulture za djecu kojoj je nalazom i mišljenjem stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju predložen asistent, a koji će pružati tehničku podršku učeniku u toku nastavne godine.

Novo zakonsko rješenje koje je stupilo na snagu omogućilo je da od tekuće školske godine, osim angažovanja asistenata u redovnim osnovnim školama, angažovani mogu biti i asistenti za učenike i u školama za djecu sa smetnjama u razvoju, kao i za đake sa rijetkim bolestima.

U školskoj 2022/2023. godini odobreni su asistenti za učenike sa sljedećim smetnjama u razvoju: autizam i elementi autizma, Daunov sindrom sa pratećim smetnjama, oštećenja intelektualnog funkcionisanja, tjelesno oštećenje i hronično oboljenje, oštećenje sluha, oštećenje vida, epilepsija, oštećenje govorno-glasovne komunikacije, mješoviti specifični poremećaji razvoja, kao i za učenike sa višestrukim smetnjama u razvoju.

Ministarstvo prosvjete i kulture nastaviće sa ulaganjem dodatnih napora kako bi svim učenicima sa smetnjama u razvoju bilo omogućeno vaspitanje i obrazovanje u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima, navodi se u saopštenju.