latinica  ћирилица
30/09/2022 |  15:16 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Nezavisna gazeta: Hoće li BiH izbjeći sudbinu zapadne kolonije?

Ruski list Nezavisna gazeta objavio je autorski tekst o predstojećim opštim izborima u BiH, osvrćući se na kandidate koji imaju najveće šanse za pobjedu.
Nezavisna gazeta - Foto: Screenshot
Nezavisna gazetaFoto: Screenshot

List navodi da lider SDA Bakir Izetbegović ima najveće šanse među bošnjačkim kandidatima za člana Predsjedništva BiH.

Dodaje se da se za hrvatskog člana borba vodi između lidera DF-a Željka Komšića i HDZ-ove Borjane Krišto.

Nezavisna gazeta podsjeća da će se za funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH boriti pet kandidata. Glavna borba će, kako se navodi, najvjerovatnije biti između Željke Cvijanović (kandidat SNSD-a i sadašnje predsjednice Republike Srpske) i Mirka Šarovića, liderom SDS-a.

List ističe da je Cvijanovićeva iskusna političarka snažnog karaktera. Podsjeća se da je obavljala funkciju ministarke za ekonomske odnose i regionalni razvoj, potom predsjednice Vlade Republike Srpske, a da je trenutno predsjednica Srpske.

Nezavisna gazeta navodi da se Cvijanović, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, dosljedno zalaže za očuvanje statusa Republike Srpske, koju, kako se ističe, Zapad pokušava da poništi stvaranjem unitarne BiH.

- U okolnostima sve većeg spoljnog pritiska i djelovanja unutrašnjih političkih snaga, spremnih da u cilju preuzimanja vlasti preispitaju trenutni status Republike Srpske, predsjednik treba da bude osoba koja može vješto da gradi spoljnu politiku, organizuje javnu upravu i privredni život Republike. Dodik ima upravo takvo iskustvo - piše u tekstu ruskog lista.

Ovaj list navodi da mnogi u Republici Srpskoj smatraju da je Dodik zaustavio reviziju Dejtonskog sporazuma i napravio od Republike Srpske aktera svjetske politike.

- Tim Dodik-Cvijanović je uradio mnogo na ekonomskom razvoju Republike Srpske. U postpandemijskoj 2021. rast republičkog BDP-a iznosio je 6,3 odsto. Za šest mjeseci ove godine, u teškim geopolitičkim uslovima, dostigao je 4,5 odsto. I pored mnogih objektivnih poteškoća, ljudi u Republici Srpskoj žive bolje nego u Federaciji BiH - ističe se u tekstu.

Nezavisna gazeta zaključuje da je Republika Srpska trenutno najuspješniji projekat na Balkanu i da po mnogim pokazateljima zauzima vodeću poziciju u BiH.

- Dalja sudbina Republike Srpske, ali i drugog entiteta u BiH, u velikoj mjeri zavisi od rezultata izbora - kojim putem će ići - samostalnog razvoja ili transformacije u koloniju Zapada. Ako su na putu samostalnog razvoja, onda svi političari u BiH treba da nauče da razumiju jedni druge i pomažu. Narod je to odavno shvatio - zaključuje se u tekstu ruskog lista.