latinica  ћирилица
30/09/2022 |  15:36 | Autor: SRNA

Јoš nema konsenzusa o ograničenju cijena ruskog gasa

Ministri energetike EU još nisu postigli konsenzus u vezi sa postavljanjem ogračenja na cijenu ruskog gasa, izjavio je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.
Sjeverni tok (foto: EPA / STEFAN SAUER GERMANY OUT) -
Sjeverni tok (foto: EPA / STEFAN SAUER GERMANY OUT)

On je rekao da je Rusija poseban slučaj i da vjeruje da bi EU mogla uvesti ograničenje cijene za sav uvozni ruski gas, uključujući tečni prirodni, javila je RIA Novosti.

- Međutim, pojedine članice EU vide to kao sankcije i još nemamo konsenzus u vezi s tim - istakao je Simson nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu.

Tri diplomatska izvora izjavila su ranije za Rojters da su članice EU postigle inicijalni dogovor o osmom krugu sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Evropska komisija preporučila je ranije ove sedmice da se uvedu dodatna ograničenja za trgovinu i pojedinačne sankcije, pa da se onda krene ka ograničavanju cijena isporuke ruske nafte morem u treće zemlje, koje uglavnom obezbjeđuju evropske kompanije.

Izaslanici 27 zemalja EU razgovarali su danas u Briselu o prijedlogu sankcija i dali su zeleno svjetlo, a konačno usvajanje očekivalo se sljedeće sedmice.

Za uvođenje novih sankcija potrebna je jednoglasnost članica EU. Ukoliko se pokaže da su nesuglasice preteške za prevazilaženje, pitanje će biti tema sastanka lidera članica Unije u Pragu 6. i 7. oktobra.

Rojters podsjeća da je Mađarska najveći kritičar sankcija Rusiji kada se radi o članicama EU.