latinica  ћирилица
30/09/2022 |  15:43 ⇒ 15:44 | Autor: SRNA

Trebinju prestižna nagrada u Atini

Gradu Trebinju dodijeljena je prestižna nagrada u Atini u okviru ovogodišnjeg takmičenja Top 100 priča održivog razvoja koje organizuje organizacija "Grin destinejšn".
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Trebinje se ponovo našlo među najboljim pričama o održivom razvoju sa pričom "Park prirode Orjen–zaštićeno područje u službi unapređenja turističke ponude i održivog razvoja", saopšteno je na sajtu Gradske uprave.

Sertifikat je na ceremoniji u Atini uručen zamjeniku gradonačelnika Trebinja Draženu Boškoviću, koji je ove godine bio i jedan od voditelja programa proglašenja dobitnika nagrade.

- Ovo je izuzetan uspjeh za našu lokalnu zajednicu i pokazatelj odličnog rada u sektoru turizma u pogledu realizacije projekata koji doprinose održivom razvoju destinacije - rekao je Bošković.

On kaže da je Grad Trebinje tokom prijave za takmičenje u Atini imao tehničku podršku projekta USAID-a "Turizam".

Bošković i direktor gradskog Agrarnog fonda Veselin Dutina učestvovali su i na Samitu o zelenim destinacijama i budućnosti turizma koji je organizovan pod pokroviteljstvom Grada Atine i Turističke organizacije Grčke.

Pozivnicu za Samit Trbinje je dobilo na osnovu priče "Hercegovačka kuća", koja je u martu proglašena za najbolju priču održivog razvoja na Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu /ITB Berlin/.

Na marginama Samita predstavnici Grada sastali su se sa ambasadorom BiH u Grčkoj Milicom Ristović Krstić sa kojom je dogovoreno da se u naredonom periodu intezivira saradnja Trebinja i nekoliko lokanih zajednica iz Grčke, s ciljem uspostavljanja saradnje u oblasti privrede i turizma.

Osim Trebinja, u ovogodišnjem programu "Grin destinejšn" – Top 100 priča održivog razvoja učestvovali su i predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, federalnog Ministarstva životne sredine i turizma, kao i još nekoliko lokalnih zajednica iz BiH.

Učešće tih predstavnika podržano je kroz projekat "EUforbiznisrikaveri", koji sprovodi organizacija GIZ, uz podršku EU i Vlade Njemačke.