latinica  ћирилица
30/09/2022 |  16:13 ⇒ 20:17 | Autor: SRNA

Gradiška: Kalabuhov otvorio istorijsku izložbu "Da se ne zaboravi" (VIDEO)

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov otvorio je danas u Gradišci izložbu "Da se ne zaboravi", koja prikazuje zločine nacista i njihovih saučesnika protiv civilnog stanovništva Sovjetskog Saveza i Evrope u Drugom svjetskom ratu, a djelom i na prostorima bivše Јugoslavije.
Kalabuhov u Kulturnom centru otvorio izložbu "Da se ne zaboravi" - Foto: SRNA
Kalabuhov u Kulturnom centru otvorio izložbu "Da se ne zaboravi"Foto: SRNA

Riječ je o izložbi Ruskog istorijskog društva, Fondacije "Istorija otadžbine", ruske Federalne arhivske agencije i Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Kalabuhov je naglasio je da je ova izložba još jedan dokaz međusobne solidarnosti, zajedničke istorije i borbe ruskog i srpskog naroda za ideale pravednosti, mira i istine.

On je rekao novinarima da je zadovoljan što je imao priliku da posjeti Gradišku i upozna se sa njenim perspektivom, te izrazio želju za razvoj saradnje ovog grada sa partnerima u Rusiji.

- Teško je sada predvidjeti razvoj te saradnje zbog tranutne geopolitičke i ekonomske situacije, ali sigurni smo da imamo sve instrumente i mogućnosti da saradnja bude još snažnija u korist građana Gradiške i njihovih partenara u Ruskoj Federaciji - naglasio je Kalabuhov.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, koji je inicijator organizovanja ove ruske izložbe, ukazao je da je u Drugom svjetskom ratu i narod Potkozarja stradao kao i narod u Sovjetskom Savezu.

- To je veza koja postoji između naših naroda. Drago mi je da sam na kraju svog mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske inicirao organizovanje ove izložbe u svom gradu. Mnogo to je urađeno u protekle četiri godine, ali mogu reći da sam najponosniji danas kada smo Rusiju doveli u Gradišku - rekao je Šulić novinarima.

Na izložbi u gradiškom Kulturnom centru prikazan je samo dio dokumenata njemačke komande o uspostavljanju okupacionog režima, postupanju prema ratnim zarobljenicima i civilima, sprovođenju kaznenih operacija, svjedočenja preživjelih logoraša, šokantne fotografije sa mjesta zločina.

Dokumenta svjedoče o krvavom teroru, neviđenim zvjerstvima i nasilju nad ženama, djecom i starcima. Dio izložbe govori o zvjerstvima trupa nacističke Njemačke na teritoriji Јugoslavije i poslijeratnim suđenjima ratnim zločincima.

Prije otvaranja izložbe, amabsador Kalabuhov posjetio je Gradsku upravu, gdje je sa zamjenikom gradonačelnika Draganom Ilić razgovarao o mogućnostima jačanja sveukupne saradnje Ruske Federacije i Gradiške.

- Upoznali smo ambasadora Kalabuhova o našem geografskom položaju i potencijalima za investiranje i razvoj privrede, a sve s ciljem razvoja saradnje na privrednom i ekonomskom planu, ali i drugim oblastima - navela je Ilićeva.