latinica  ћирилица
30/09/2022 |  16:49 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Јahorina najveće gradilište sa sedam infrastrukturnih projekata (VIDEO)

Јahorina je i ove godine, najveće gradilište u regionu. Pokazatelji potvrđuju da su ulaganja institucija Srpske u iznosu većem od 200 miliona maraka, primjer uspješne investicije. U proteklih pet godina, cijena građevinskog zemljišta uvećana je čak stotinu puta, a i prihodi od zimske sezone veći su 14 puta. Najmoderniji sistem osnježavanja, biće spreman do predstojeće zimske sezone.
Radovi na lokaciji Skočine-Prača gdje se radi najmoderniji sistem za vještačko osnježavanje - Foto: SRNA
Radovi na lokaciji Skočine-Prača gdje se radi najmoderniji sistem za vještačko osnježavanjeFoto: SRNA

Na lokaciji Skočine – Vrhprača gradi se najsavremeniji sistem za vještačko osnježavanje i velika akumulacija od 30 hiljada metara kubnih vode neophodna za proizvodnju snijega. Dakle, u predstojećoj sezoni sa 70 odsto osnježenih staza.

- Relevantne temperature na kojima počinjemo bile su minus tri stepena, a sa nabavkom snoufaktori, drugačija tehnologija za osnježavanje, on radi na 10 – 15 stepeni u plusu, tako da ćemo i na taj način pokriti dane kad duva jugo i počinje snijeg da se topi - kaže Nedeljko Begović, rukovodilac Odjeljenja za vještačko osnježavanje OC Јahorina.

Dejan Ljevnaić, direktor OC Јahorina pojasnio da će u novoj zimskoj sezoni ove ski-staze dobiti sistem sa novoizgrađenim jezerom za vještačko osnježavanje kapaciteta 30.000 metara kubnih.

- Pored sistema za osnježavanje, koji je zaista jedini, najmoderniji ovde u Evropi, radimo na izgradnji dva nova lifta, potom 3,5 kilometra rasvjete za noćno skijanje na Skočinama i Trnovo - istakao je Ljevnaić.

U kapacitete Olimpijskog centra ove godne investira se 30 miliona. Paralelno, 50 miliona u ski centar Igrišta kod Vlasenice, a uskoro preuzimaju upravljanje i Andrićgradom. Ključ uspjeha, kažu, jeste podrška srpskog člana Predsjedništva, svih institucija Srpske i lokalnih zajednica

Dogodine izgradnja sedam kilometara gondole Pale Јahorina, povezivanje nordijskog poligona Dvorišta sa planinom, a uz to, iako je cijena metra kvadratnog zemljišta porasla na 6 hiljada maraka, investira se i u 400 hiljada metara kvadratnih smještajnih kapaciteta.