latinica  ћирилица
30/09/2022 |  17:54 ⇒ 22:23 | Autor: SRNA

Deđanski: Orban podrškom Dodiku pokazuje da želi stabilnost u regionu

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio da je premijer Mađarske Viktor Orban podrškom Miloradu Dodiku u izbornoj trci za predsjednika Republike Srpske pokazao da želi stabilnost na ovim prostorima.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Deđanski smatra da je ta podrška izuzetno značajna, te podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno podržao Dodika na izborima.

Podsjetivši da su odnosi između Mađarske i Srbije, odnosno srpskog naroda, procvjetali dolaskom Orbana na vlast, Deđanski je naglasio da je za Srbe zadovoljstvo to što u teškim vremenima imaju prijatelje kakav je mađarski premijer.

- Orban je shvatio da mi nismo neprijatelji i da u nama, Srbima, ima iskrene prijatelje - rekao je Deđanski za Srnu.

Prema njegovoj ocjeni, Orban potvrđuje da u današnjem svijetu ima slobodomislećih ljudi koji znaju da su međunarodno pravo, pravda i briga o nacionalnim interesima jako važna stvar.

- To je ono što radi Dodik i zato ima podršku sa raznih strana svijeta - zaključio je Deđanski.

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je juče Dodika, za koga je rekao da je spreman očuvati mir, da je otvoren za dijalog, zalaže se za Dejton i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda.

Vlada Mađarske obezbijedila je bespovratna sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata poljoprivrednicima u Srpskoj, a njih više od 600 do sada se prijavilo za tu pomoć.