latinica  ћирилица
30/09/2022 |  18:39 ⇒ 18:40 | Autor: SRNA

Brnabić: Beograd čvrsto stoji na evropskom putu

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu, kao i da je strateško opredjeljenje buduće vlade snažan nastavak reformi u oblasti vladavine prava.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

Brnabićeva je, u današnjem razgovoru sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje EU Matjažom Nemecom, podsjetila da je takvo opredjeljenje demonstrirno tokom mandata odlazeće Vlade.

Ona je ocijenila da rezultati u unapređenju izbornog procesa, primijenjene preporuke u oblasti borbe protiv korupcije i izmjene Ustava pokazuju da je Srbija kredibilan partner koji ispunjava reformske korake na svom evropskom putu, saopštila je pres služba Vlade Srbije.

- Ono što izostaje je adekvatna valorizacija učinjenog i nedostatak pozitivnih signala EU za proces proširenja, kako za Srbiju, tako i za zapadni Balkan. Umjesto toga, iz Brisela uglavnom čujemo kritike i stalno nove zahtjeve - ukazala je Brnabićeva.

Predstavnici Evropskog parlamenta istakli su da, bez obzira na trenutne teške okolnosti sa kojima se suočava EU, postoji jasno opredjeljenje da Srbija bude dio Unije i da je neophodan zajednički rad na mnogim poljima kako bi ovaj proces bio ubrzan.