latinica  ћирилица
01/10/2022 |  09:03 ⇒ 12:48 | Autor: RTS

Sjeverna Koreja ispalila još dvije balističke rakete

Sjeverna Koreja je ispalila dvje balističke rakete kratkog dometa ka moru kod istočne obale, saopštila je vojska Јužne Koreje.
Balistička raketa Sjeverne Koreje, arhiv -
Balistička raketa Sjeverne Koreje, arhiv

To je četvrto lansiranje Pjongjanga za nedelju dana, što povećava napetosti na Korejskom poluostrvu, gdje su prvi put od 2017. ratne mornarice Јužne Koreje, SAD i Јapana održale zajedničke protivpodmorničke vježbe u petak i nakon posjete potpredsjednice SAD Kamale Haris regionu ove nedjelje, prenosi Rojters.

Dvije rakete kratkog dometa lansirane su iz Sunana, severno od Pjongjanga, glavnog grada Severne Koreje, navodi se u saopštenju generalštaba vojske Јužne Koreje.

U saopštenju se precizira da je procijenjeni domet raketa bio na 350 kilometara i da su letjele na visini od 30 km brzinom od šest maha.

Јapanska obalska straža prijavila je najmanje dva testiranja Pjongjanga, za koja se sumnja da su balističke rakete.

- Rakete su letjele 400 i 350 kilometara, dostižući visinu od 50 kilometara - rekao je japanski ministar odbrane Toširo Ino.

Tokio je uložio protest Pjongjangu diplomatskim kanalima, naveo je Ino, dodajući da su rakete verovatno letele "nepravilnom putanjom" i da su projektovane da izbegnu dejstvo PVO.

Američka indo-pacifička komanda saopštila je da je upoznata sa lansiranjem balističkih projektila i ocijenila da one ne predstavljaju neposrednu pretnju američkom vojnom osoblju ili teritoriji ili njihovim saveznicima.

Takođe je navedeno da SAD ostaju čvrsto posvećene odbrani Јapana i Јužne Koreje.

Sjeverna Koreja je ispalila projektile pre i poslije posete potredsjednice SAD Kamale Haris Јužnoj Koreji, čime je povećala rekordan broj testiranja oružja tokom ove godine, a Pjongjang je ove godine takođe izveo i prvu probu interkontinentalne balističke rakete od 2017.

Obilježavajući 74. godišnjicu oružanih snaga Јužne Koreje, predsjednik Јun Suk-Јol je osudio, kako je nazvao, nedavne vojne provokacije Sjeverne Koreje i obećao da će pojačati zajedničke vojne vježbe sa SAD.

Specijalni izaslanik Јužne Koreje za pitanja mira i bezbjednosti na Korejskom poluostrvu, Kim Gun, imao je telefonske razgovore sa svojim američkim i japanskim kolegama, u kojima su kako je naveo, zajednički osudili raketne testove Pjongjanga.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija uveo je sankcije Sjevernoj Koreji zbog balističkih projektila i nuklearnih proba.

Pjongjang odbacuje sankcije kao kršenje suverenog prava na samoodbranu i istraživanje svemira, prenio je Rojters.