latinica  ћирилица
01/10/2022 |  09:58 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

U Srpskoj neće doći do rasta cijena električne energije, iako je ona najjeftinija u regionu i Evropi

Cijena električne energije u Republici Srpskoj jeftinija je u odnosu na trenutnu globalnu berzansku cijenu, rekao je izvršni direktor za investicije i razvoj Elektroprivrede Republike Srpske Јovica Vlatković.
Elektro-prenos - Foto: ilustracija
Elektro-prenosFoto: ilustracija

Vlatković je rekao da u Srpskoj neće doći do rasta cijena električne energije, iako je ona najjeftinija u regionu i Evropi i za privredu iznosi 53 evra za megavat-čas, dok je za domaćinstva čak i niža od proizvodne.

- ERS i Vlada Srpske ulažu maksimalne napore da održe trenutne cijene struje na domaćem tržištu kako bi sačuvali domaćinstva i privredu od većih troškova - rekao je Vlatković za Glas Srpske.

Vlatković je istakao da globalna kriza, koja nije zaobišla ni energetski sektor, stvarajući ogroman pritisak čak i na one najrazvijenije zemlje EU, neće negativno uticati na elektroenergetski sektor Republike Srpske i cijene struje.

Govoreći o investicijama, Vlatković je podsjetio da je proteklu godinu obilježio najveći investicioni ciklus od postojanja ERS-a i da je to investicijski i finansijski najuspješnija godina od osnivanja preduzeća.

Kada je riječ o investicijama koje su obilježile ovu godinu, Vlatković je naveo "Program energetske održivosti za domaćinstva i privredu 50.000 plus" , odnosno izgradnju solarnih elektrana na krovovima domaćinstava, odnosno porodičnih kuća.

- U tom projektu ERS učestvuje sa 20 odsto, domaćinstva 80 odsto, koja će to vraćati u jednakim ratama periodu od deset godina - naveo je Vlatković.