latinica  ћирилица
01/10/2022 |  10:28 ⇒ 10:29 | Autor: SRNA

Tegeltija čestitao Liju Nacionalni dan Kine

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je premijeru Kine Li Kećangu Nacionalni dan Kine i istakao da je ta zemlja pod vođstvom Komunističke partije uradila mnogo na svom razvoju, a izvanredni uspjesi koje je postigla u svim oblastima svjedoče o mudrosti njegog rukovodstva i požrtvovanosti kineskog naroda.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je izrazio poštovanje prema naporima koje Kina čini na promociji mira i jednakosti svih naroda i zahvalio na kontinuiranoj podršci građanima BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

- Prijateljski odnos između naših zemalja karakteriše međusobno poštovanje i dobra politička, ekonomska, kulturna, kao i saradnja u oblasti obrazovanja - naveo je Tegeltija.

On je podsjetio da se ove godine obilježava i 10 godina od pokretanja saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koja je pokazala da saradnja sa Kinom ne doprinosi samo zemljama u okviru ove inicijative, već i sveukupnim odnosima EU i Kine.

Tegeltija je rekao da BiH ostaje posvećeni daljem unapređenju saradnje dvije prijateljske zemlje, na dobrobit naroda, te da ostaje privržena jačanju međusobne saradnje i poštovanju principa jedne Kine.

- Počastvovan sam što sam imao priliku da u Pekingu razgovaram sa premijerom NR Kine o unapređenju odnosa naše dvije zemlje, kao i da na poziv rukovodstva NR Kine prisustvujem jednom od najznačajnijih događaja, ne samo za Kinu, već i za cijeli svijet – otvaranju Zimskih olimpijskih igara na kojima je učestvovalo više od 3.000 sportista iz 109 zemalja svijeta, održanih u otežanim uslovima pandemije kovida - naveo je Tegeltija.

On je naglasio da je i dalje pod utiskom sposobnosti i snage Kine da i u izazovnim vremenima odgovori visokom zahtjevu kakav je organizacija Olimpijskih igara, te uputio iskrene čestitke još jednom na tome.

Uz najbolje želje za daljim razvojem, napretkom i blagostanjem Kine i prijateljskog naroda te zemlje, Tegeltija je istakao da mu je čast i zadovoljstvo da u ime Savjeta ministara i svoje lično ime, Liju i cjelokupnom rukovodstvu, kao i svim građanima Kine, čestita Nacionalni dan Kine.

Narodna Republika Kina osnovana je 1. oktobra 1949. godine i na taj datum obilježava svoj Nacionalni dan.