latinica  ћирилица
01/10/2022 |  14:34 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Dodik: I dalje podizati nivo i standarde visokog obrazovanja Srpske (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je za institucije Republike Srpske veoma važno podizanje nivoa i standarda visokog obrazovanja.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik, koji je danas obišao radove na izgradnji i rekonstrukciji više fakultetskih objekata Univerziteta u Banjaluci, rekao je da institucije konstantno unapređuju uslove za studiranje studenata, uslove za njihov smještaj i slično.

On je rekao da je odlična ideja da se u prostoru Univerzitetskog grada u Banjaluci izgrade novi objekti Pravnog i Ekonomskog fakulteta, što bi možda moglo biti finansirano prodajom lokacija na kojima se te obrazovne ustanove sada nalaze.

- Tako bi sve bilo na jednom mjestu, a preostaje da samo razvijamo neke potrebne usluge s ciljem da studenti i nastavno osoblje budu u uvjerenju da se nalaze u organizovanoj sredini koja pruža sve. Na kraju sve treba da se završi tako što će na današnjoj lokaciji Univezitetskog kliničkog centra /UKC/ u Banjaluci biti izgrađeni srednja medicinska škola i Medicinski fakultet, inkorporiran u UKC - rekao je Dodik.

On je rekao da je pozitivno što svi studenti koji su u Studentskom domu i završavaju godinu za godinom u roku imaju besplatan boravak, te da ga raduju inicijative da se nastavni programi visokoškolskih ustanova sporovode na stranim jezicima, što će omogućiti dolazak studenata iz drugih zemalja.

Dodik je istakao da će u Univerzitetskom gradu u Banjaluci biti završen ranije planirani specifični objekat vrtića edukativnog karaktera za studente te vrste zanimanja, iako je taj posao zaustavljen zbog nekih proceduralnih problema.

On je rekao da institucije ogromnu pažnju poklanjaju i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje se gradi Rektorat, Muzička akademija...

- Ranije je tamo izgrađen Pravni i Ekonomski fakultet, Fakultet fizičke kulture i mnogo čega drugog. Rade se i različiti objekti za Univerziteta u Istočnom Sarajevu među kojima je Šumarski fakultet u Vlasenici... - naveo je Dodik.

Dodik je danas sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom obišao građevinske radove u Univerzitetskom gradu na zgradi u kojoj će biti smješteni Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet i Šumarski fakultet, kao i objekte Filozofskog fakulteta i Rektorata/Akademije umjetnosti na kojima se vrši utopljavanje kroz projekat energetske efikasnosti.

Zajedno sa njima u obilasku bili su brojni ministri u Vladi Srpske, te predstavnici studenata.