latinica  ћирилица
01/10/2022 |  17:10 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

U Srbiji počeo popis stanovništva (VIDEO)

U Srbiji je danas počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji će trajati do kraja oktobra. Prethodni popis proveden je 2011. godine, a održavanje novog, zbog pandemije virusa korona, odložen je za ovu godinu.
Srbija popiis - Foto: RTRS
Srbija popiisFoto: RTRS

Nadležni kažu da je popis više od statistike. Popisivači će prvi put koristiti elektronske obrasce.

Јutros je 15.000 izabranih popisivača širom Srbije krenulo od vrata do vrata, kako bi od građana prikupili popisne podatke. Od 69 pitanja, građani, ukoliko to ne žele, nisu u obavezi da odgovore samo na tri - o nacionalnosti, maternjem jeziku i vjeroispovijesti.

- Popis se sprovodi da bismo dobili pouzdane podatke o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obilježjima stanovništva koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje obima i posljedica iseljavanja stanovništva u inostranstvo u poslednjih 11 godina, pada fertiliteta i ubrzanog starenja stanovništva - rekao je Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Zakon obavezuje građane da učestvuju u popisu i daju tačne i potpune odgovore. U suprotnom, propisane su kazne od 20.000 do 50.000 dinara. Preduzete su i mjere za zaštitu prikupljenih podataka, koji se ne mogu ustupati drugim fizičkim i pravnim licima.

- Јedna od krucijalnih novina ovogodišnjeg popisa jeste korišćenje elektronskih obrazaca umjesto papirnih. Korišćenje elektronskih obrazaca omogućilo nam je da, pored ostalih benefita, obezbijedimo tajnost, odnosno da zaštitimo osjetljive individualne podatke o ličnosti od bilo kakvog oblika razotkrivanja - precizirala je Snežana Lakčević, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku, Sektor društvenih statistika.

Odgovore na pitanja daju odrasli članovi domaćinstva, koji će moći da daju podatke i o odsutnim članovima.

Za djecu, mlađu od 15 godina, podatke daje roditelj, usvojitelj ili staratelj.

- Do kraja novembra ćemo objaviti prve preliminarne rezultate koji će da obuhvate samo podatke o ukupnom broju popisanih lica, domaćinstava, stanova. Već na proljeće počećemo s objavljivanjem konačnih rezultata, a to će biti prvo podaci o starosti, polu, nacionalnoj pripadnosti - navela je Ljiljana Đorđević, načelnik Odjeljenja za popis stanovništva RZS Srbije. 

Politički predstavnici Albanaca najavili su da pripadnici te nacionalne manjine iz Bujanovca, Preševa i Medveđe ovog puta neće bojkotovati popis, za razliku od prethodnog, 2011. godine.