latinica  ћирилица
01/10/2022 |  17:29 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Maticin: MOK krši olimpijska načela

Rusija je optužila predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha za kršenje olimpijskih načela izjavom da bi ruskim sportistima moglo biti dozvoljeno da se vrate na takmičenja pod uslovom da se javno izjasne protiv ruske oružane intervencije u Ukrajini.
MOK (foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON) -
MOK (foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON)

Ruski ministar sporta Oleg Maticin rekao je da zarad učešća na Olimpijskim igrama ne bi trebalo zahtjevati od sportista da postanu izdajnici.

- Glavni zadatak MOK-a je da omogući sportistima jednak pristup Olimpijskim igrama, bez obzira na njihove stavove i vjeru, tradiciju i državljanstvo. Bahova najnovija izjava je protivna olimpijskim načelima - rekao je Maticin.

On je naveo da će Rusija nastaviti da razgovara sa MOK-om, koji će, kako se nada, promjeniti svoje stavove.

Predsjednik Ruskog rvačkog saveza Mihail Mamiašvili rekao je da Olimpijske igre "nemaju načelan stav da neko mora da bude izdajnik".

- Šta znače ove Bahove riječi? Da sada moramo da osudimo naš narod, našeg predsjednika, našu zemlju? Koje je značenje njegovih riječi? Kakav je to izbor? - upitao je Mamiašvili.

MOK je ranije preporučio svim sportskim savezima da uklone sa takmičenja sportise iz Rusije i Bjelorusije zbog oružane intervencije u Ukrajini koja je počela 24. februara.