latinica  ћирилица
01/10/2022 |  19:56 ⇒ 02/10/2022 | 07:17 | Autor: RTRS

Gas iz brodske rafinerije sve traženiji na domaćem tržištu (VIDEO)

Gas iz Rafinerije u Brodu sve je traženiji na tržištu Republike Srpske i FBiH, jer mnogi privredni potencijali prelaze na ovaj energent.
Rafinerija Brod - Foto: RTRS
Rafinerija BrodFoto: RTRS

Strateški značajno postorojenje za proizvodnju komprimovanog gasa, instalirano prije godinu, u punom je pogonu.

Tako se Rafinerija približava cifri od dva miliona kubnih metara isporučenog gasa.

Komprimovani gas toči se u specijalna vozila i otprema do potrošača. Kapacitet jedne pošiljke je 5.000 kubnih metara, a svakodnevno se u brodskoj rafineriji toče najmanje četiri kamiona.

Anatolij Karaljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod, kaže da neki klijenti dolaze sa svojim vozilima i odvoze gas, dok se nekima isporučuje vozilima Rafinerije.

Poručuje da ovo postrojenje radi u punom kapacitetu i da su potpisani ugovori za isporuku gasa, te da gas nesmetano dobijaju.

Gas Rafinerije Brod dostupan je i u maloprodaji za motorna vozila. Potražnja mu raste u domaćoj privredi, jer mazut iz dana u dan poskupljuje. To je jedan od razloga zbog koga će Rafinerija ulja u Modriči od oktobra cijelu proizvodnju zasnivati na gasu. Investirali su u ugradnju nove kotlovnice koja je spremna za početak rada.

Kiril Tkačev, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča, rekao je da su radnici uspješno položili stručnu obuku za održavanje gasne kotlovnice i gasnih instalacija.

U Rafineriji kažu da je snabdijevanje gasom redovno i da će svi potpisani ugovori biti ispoštovani.

Karaljus je naglasio da naredne godine planiraju da potpišu još nekoliko ugovora za isporuku gasa, jer je ovaj energent veoma tražen u Republici Srpskoj.

Tkačev je naveo da je prednost korištenja gasa i to što je ekološki prihvatljiv energent, jer ima manju emisiju u okolini, a povoljnija mu je i cijena.

To će Rafineriji ulja omogućiti uštedu energenta najmanje 30 odsto. Kotlovi na gas imaju veći kapacitet iskorištenosti uz manju potrošnju energenta. S obzirom na energetsku krizu, očekuje se još veća potražnja za gasom. Rafinerija ulja osposobila je tim i posebno odjeljenje koje privrednicima, koji se odluče da pređu na ovaj energent, omogućava besplatnu ekspertizu opreme, instaliranje, pa i investiranje u opremu. To će budućim korisnicima olakšati prelazak na gas.