latinica  ћирилица
02/10/2022 |  06:40 ⇒ 06:41 | Autor: TANЈUG

U Bugarskoj parlamentarni izbori

U Bugarskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, četvrti za manje od dvije godine.
Izbori (Foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Izbori (Foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Prema podacima agencija za ispitivanje javnog mnjenja, bugarska stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) povećala je prednost u odnosu na svog glavnog rivala, reformističku partiju Nastavljamo promjene (PP), prenio je Rojters.

Očekuje se da će izbori dovesti do rascjepkanog parlamenta sa najviše osam političkih partija, pokazuju istraživanja javnog mnjenja koja su sproveli Alfa riserč, Trend i Galup internešenel.

Nijedna partija neće imati većinu, što će značiti da će se voditi teški pregovori o formiranju vladajuće koalicije, navodi se u anketama.

GERB, stranka bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova, čija je vladavina okončana u aprilu 2021. zbog nezadovoljstva javnosti zbog, kako navodi Rojters, ukorenjene korupcije, ima podršku između 25 procenata i 26 procenata, što je porast u odnosu na 22,7 odsto koliko je dobila na posljednjim izborima u novembru.

Podrška PP partiji, koju predvodi Kiril Petkov, čija je reformska vlada srušena u junu poslije samo šest mjeseci, pala je na oko 16,5 odsto sa 25,7 procenata, kada je pobijedila na posljednjim vanrednim izborima.

Petkov je zauzeo čvrst stav protiv Rusije.

Galup internešenal i Alfa riserč predviđaju da će etnička turska partija Pokret za prava i slobodu (MRF) zauzeti treće mjesto sa 12 do 13 procenata, ispred ultranacionalističke i proruske partije Preporod, kojoj se predviđa 11 do 13 odsto.

Budući saveznici Petkova - ljevičarska Bugarska socijalistička stranka i desničarska Demokratska Bugarska, imaju podršku od oko 9,0 procenata do 10 procenata i 7,6 odsto do 8,4 odsto, pokazuju istraživanja javnog mnjenja uoči izbora.

Јoš dvije partije - konzervativna stranka Bugarski uspon i populistička partija Ima takav narod (ITN) - vjerovatno će preći prag od četiri odsto osvojenih glasova za ulazak u parlament, jer se očekuje niska izlaznost, pokazuju istraživanja.