latinica  ћирилица
02/10/2022 |  11:14 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

Ekipe RTRS-a širom Srpske prate izborni dan (VIDEO)

Ekipe RTRS-a širom Srpske prate izborni dan. Današnji izbori održavaju se prema nešto drugačijim pravilima u odnosu na ranije izborne cikluse.
Glasanje - Foto: RTRS
GlasanjeFoto: RTRS

Svih 266 birališta na području Banjaluke, otvoreno je jutros na vrijeme, osim jednog koji je otvoren sa zakašnjenjem. Pravo glasa ima 194.193 birača.

Od 2.140 birališta u Srpskoj, jutros na vrijeme nije otvoreno njih sedam. Riječ je o po jednom biračkom mjestu na području Prijedora, Zvornika i Banjaluke, i četiri biračka mjesta na području Bijeljine.

Nepravilnosti su otkrivene u mjestu Hodžići kod Novog Grada. Pronađeni su označeni glasački listići pa je Opštinska izborna komisija smijenila birački odbor u mjestu Hozići, Glasanje nije počelo.

Biračka mjesta na području Doboja , Brčkog, Zvornika, Višegrada, Laktaša, ali i mnogih drugih gradova i opština u Srpskoj, otvorena su na vrijeme.

Kašnjenje od pola sata, iz tehničkih razloga, zabilježeno je na po jednom biračkom mjestu u opštinama Zvornik i Osmaci, pa će glasanje na ovim biračkim mjestima, biti produženo za pola sata.I u Kostajnici se kasnilo sa otvaranjem dva biračka mjesta a u Čelincu na jednom biralištu.

Birališta su otvorena u Bileći, Kneževu, Mrkonjić Gradu i Doboju.

Današnji izbori se održavaju prema nešto drugačijim pravilima u odnosu na ranije izborne cikluse. Okretanje otvora kabine prema članovima biračkog odbora, a ne prema zidu kao što je do sada bio slučaj, pečaćenje i potpisivanje svakog glasačkog listića, pomoć prilikom glasanja slijepim i nepismenim uz potvrdu, novine su koje će doprinijeti da budu pošteniji i pravičniji.

- Galsački listić se ovjerava pečatom i lice koje ga izdaje mora se potisati svojeručnim potoisom. Listići kojima bude nedostajao ili potpis ili pečat biće proglašeni nevažećima. I listići sada imaju vodeni žig kao identifikaciju - rekla je predsjednica biračkog mjesta OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" Nataša Semiz.

Ono što je konstanta jeste da birač prilikom glasanja na uvid mora pokazati dokument za identifikaciju: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Birališta su otvorena do 19 časova.