latinica  ћирилица
02/10/2022 |  17:41 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

Nakon prijave stranačkih aktivista u Doboju, službenik OEBS-a negirao da je napadnut

Službenik misije OEBS/ODIHR negirao je da je bio napadnut, nakon što je Policijskoj upravi Doboj napad prijavio aktivista jedne političke partije.
Policija Srpske - Foto: RTRS
Policija SrpskeFoto: RTRS

Iz MUP-a Republike Srpske saopšteno je da se u 11.10 časova Policijskoj upravi Doboj obratio aktivista jedne političke partije, te prijavio da je ispred objekta Osnovne škole "Јovan Dučić" u Doboju, fizički napadnut stalni posmatrač OEBS-a.

U saopštenju se ističe da su po prijavi postupili pripadnici Policijske stanice Doboj jedan, koji su obavili razgovor sa navodno napadnutim licem B.S. iz Njemačke, službenikom misije OEBS/ODIHR, koji je negirao da je bio napadnut, navodeći da je ušao na biračko mjesto i počeo snimanje, nakon čega je udaljen sa biračkog mjesta, odnosno da nije bilo fizičkog napada.

Iz MUP-a su dodali da ovo lice nije imalo vidljivih povreda ili bilo kakvih drugih tragova koji bi ukazivali na fizički napad.

U 13.55 časova u prostorije dežurne službe Policijske stanice Doboj jedan obratio se ovaj međunarodni posmatrač čiji su inicijali B.S. sa namjerom da prijavi fizički napad ispred objekta dobojske škole oko 11.10 časova, a rad po ovoj prijavi je u toku, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su dodali da su ispred izbornog mjesta u Ulici Meše Selimovića, opština Istočna Ilidža, pripadnici Policijske stanice Istočna Ilidža u 10.50 časova uočili lice Ž.G. koje je nosilo naočale za snimanje koje je policija privremeno oduzela.

U saopštenju se navodi da je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo koja je naložila da se naočale privremeno oduzmu, a o kvalifikaciji će se naknadno izjasniti.

Policiji je u 13.50 časova Opštinska izborna komisija prijavila da je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš", opština Istočna Ilidža, lice M.A. iz Istočne Ilidže, koristila olovku sa kamerom prilikom popunjavanja glasačkog listića.

Po izjavi M.A., olovku je dobila od lica D.M.

Pripadnici Policijske stanice Istočna Ilidža olovku su privremeno oduzeli, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac koja je ovo kvalifikovala kao krivično djelo izborna prevara, te naložila da po kompletiranju predmeta bude dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica D.M.

Policijska stanica Šekovići u 12.25 časova dobila je prijavu da su lica Š.Đ. i Š.Nj. na biračko mjesto u osnovnoj školi u Šekovićima dovezli nepokretno lice D.D. i sugerisali za koga da glasa, te kada ih je upozorila predsjednik Izborne komisije Lj.V. da to ne smiju da rade, Š.Đ. i Š.Nj. su je vrijeđali.

U saopštenju se navodi da će lica Š.Đ. i Š.Nj. biti prekršajno sakcionisana po Zakonu javnom redu i miru.

Policijskoj upravi Bijeljina u 10.50 časova ženska osoba D.O. iz Bijeljine prijavilo je da joj se u Ulici Baje Pivljanina iz automobila "golf" bijele boje obratilo nepoznato lice, predstavljajući se kao policijski službenik i da je tražio da pokaže ličnu kartu.

Žena D.O. je navela da je tom prilikom zatražila da joj on pokaže službenu legitimaciju i da se predstavi kako bi se uvjerila da je riječ o policijskom službeniku, nakon čega joj je vratio ličnu kartu i udaljio se u nepoznatom pravcu.

U saopštenju MUP-a se navodi da je o događaju obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina koji se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu lažno predstavljanje.

U periodu od 14.20 do 15.20 časova, na glasačkim mjestima jedan i dva u zvorničkom naselju Ekonomija prekinuto je glasanje zato što član komisije N.T. nije dozvolio jednom građaninu da glasa pošto ga je prepoznao kao lice koje je u prethodnom periodu izlazilo na glasanje.

Na lice mjesta izašli su članovi Gradske izborne komisije koji su riješili nesporazum, ističe se u saopštenju MUP-a u kojem su navedeni incidenti na području Republike Srpske za dan 2. oktobar u periodu od 11.00 do 15.00 časova.