latinica  ћирилица
02/10/2022 |  20:09 ⇒ 20:18 | Autor: sputniknews.com

Dodik: Stranci se miješaju u izborni proces

Američki ambasador u BiH (Majk Marfi) ponaša se kao indijanski vrač i petlja u izborni proces, dok je Austrijanac, evropski ambasador (Јohan Satler) pozivao dan uoči izborne tišine glasače na promjene, rekao je za Sputnjik kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

On je dodao da je evropskom ambasadoru poručio da unese promjene u svojoj zemlji, Austriji.

- Promjeni ti u Austriji, tvoja Vlada je nestabilna, ona će pasti za par mjeseci. Unesi ti promjene u zemlji gdje je najčešće ime djece upisane u prvi razred osnovne škole u Beču, Muhamed. Јe l` to izgleda egotično? Јedva čekam da se sretnem sa njim - naveo je Dodik.

Zapad, tvrdi Dodik, ima saveznika u političkom Sarajevu što je tema i za psihologe, politikologe i filozofe.

- Možda neko i ne očekuje toliki stepen podaništva, ali oni sami ruše granice tog podaništva, da se, kada nešto kaže neki trećerazredni službenik strane ambasade, svi prehlade istog trenutka. Mi Srbi smo državotvorni narod. Mi smo uvjereni da u BiH možemo da ostanemo samo ako se ona vrati na ustavna podešavanja, ako se vrati na slovo Ustava. Ne bude li to uradila, neće biti BiH - poručio je Dodik.

Zapad je kaže Dodik, smislio da dovede poznatog muslimanskog lobistu, senatorku SAD da nadgleda izbore.

- Ona da nadgleda izbore? Sjedi u udobnom hotelu i zato što joj je dosadan život dolazi ovde državnim parama Amerike - poručio je Dodik.

O tome što se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom sreo tri puta u kratkom vremenskom roku, Dodik doživljava kao apsolutnu prednost, a ne nedostatak, uvjeren da u novom svjetskom poretku koji nastaje a predstavlja pomjeranje od unipolarnog ka mulitipolarnom svetu Republika Srpska ima svoje mjesto. Iako mala zemlja kao što je Srpska treba da ima izbalansiran odnos prema svima, Zapad u kontinuitetu pokušava da devastira prava stečena Dejtonskim sporazumom prepoznajući u nama, kaže Dodik, potencijalne podanike a ne partnere.

- Rusija je čitala međunarodno pravo i u tom smislu zna kakav odnos treba da ima prema nama. Rusija je bez oklevanja u UN Savjetu bezbjednosti zaštitila Dejtonski mirovni sporazum - rekao je Dodik.

Istovremeno, podsjeća, sa Zapada su nastojali da nametnu nova rješenja, pod vidom nekakvih reformi, pravdajući ih putem ka Evropi.

- Sada vidimo da je sve to laž. Umjesto evropskog blagostanja na djelu je evropsko beznađe gdje je evro pao 50 odsto u odnosu na dolar. Zato narod kao u Italiji bira, pa je pitanje koja će Vlada u EU opstati do Nove godine - istakao je Dodik.