latinica  ћирилица
02/10/2022 |  20:15 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Kristijan Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

Kristijan Šmit večeras je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.
Kristijan Šmit - Foto: RTRS
Kristijan ŠmitFoto: RTRS

- Moj hitan zahtjev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH jeste da brzo usvoji odluku o kojoj se već više od deset godina samo raspravlja, koja se čeka, o kojoj se samo izriču bujice riječi bez ikakvih posljedica: implementirajte presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strazburu i sudova u Sarajevu. Јa ću biti u tom timu i pomagaću, jer ovo zahtijeva mnogo rada i promišljanja - naveo je Šmit u saopštenju.

Naveo je da je "nametnuo mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u FBiH".

- One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali. Izmjene koje sam danas uveo neće uticati na glasove koje ste dali. Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela – rekao je Šmit kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika.

Dodao je da je dodao ustavnu odredbu kojom se uvodi pravo da svako može ostvariti direktno učešće u političkom odlučivanju, a posebno da mladi imaju pravo da izađu sa svojim interesima i potrebama.

- Ovo nije zasnovano na etničkoj pripadnosti, ali neće ugroziti pravo konstitutivnih naroda da štite svoje vitalne interese. Ali ovo vidim kao hitno i neophodno kako bi se dao veći prostor mudrosti i posvećenosti građana BiH - istakao je Šmit.