latinica  ћирилица
02/10/2022 |  21:40 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Arnautović: Čeka nas puno posla zbog nametnutih izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović izjavio je, povodom nametnute odluke Kristojana Šmita o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH /FBiH/, da članove CIK-a čeka puno posla jer je broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji se biraju iz kantonalnih skupština povećan na 80.
Suad Arnautović (foto: youtube.com / IZBORIBIH) -
Suad Arnautović (foto: youtube.com / IZBORIBIH)

- To će morati zahtijevati i korekcije u određenim podzakonskim propisima - rekao je Arnautović.

On je dodao da u ovom trenutku ne može komentarisati nametnutu odluku.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da je CIK sad fokusiran na glavni zadatak, a to je da javnosti što prije prikupe i saopšte izborne rezultate.

- Mi imamo informaciju, odluka je stigla i ona je objavljena, ali mi njoj nismo posvetili dovoljno pažnje, a ja pet minuta - rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je dodala da će joj to biti zadatak u narednim danima kada CIK završi ono što je neophodno noćas i sutra u toku dana.

Šmit je večeras nametnuo izmjene Izbornog zakona i u Ustav Federacije BiH, kako je navedeno, unio zahtjev za obaveznu saradnju.

U pisanoj izjavi Šmita objavljeno na stranici OHR-a navodi se da je ovom odlukom povećan broj delegata u Domu naroda FBiH, a prvi put ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u ovom domu.