latinica  ћирилица
03/10/2022 |  11:52 ⇒ 11:53 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Kremlj prati nastojanja Ukrajine za ulazak u NATO

Rusija pomno prati usvajanje odluke o mogućnosti ubrzanog ulaska Ukrajine u NATO, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov  (foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Dmitrij Peskov (foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Čuli smo izjavu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Vidjeli smo drugačiju reakciju NATO-a. Postoje zemlje koje podržavaju ovu opciju ubrzanog ulaska, ima zemalja koje je ne podržavaju - rekao je on.

Peskov je naveo da se "svi pozivaju na pravila o konsenzusu".

- Veoma pažljivo pratimo ovu odluku i sjećamo se da je upravo orijentacija Ukrajine na NATO i potvrda budućeg članstva Ukrajine u NATO-u postao jedan od razloga za specijalnu vojnu operaciju - dodao je Peskov.

Ranije je Zelenski izjavio da je Kijev, kao odgovor na prisajedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji, podnio zahtjev za ubrzani prijem u NATO.

Pomoćnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost DŽejk Salivan je izjavio da sada nije vrijeme za prijem Ukrajine u NATO, dok je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD NEnsi Pelosi izbjegla odgovor "Politika" na pitanje da li SAD podržavaju članstvo Ukrajine u Sjevernoatlantskoj alijansi.