latinica  ћирилица
03/10/2022 |  12:35 ⇒ 12:40 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Ne zna se kad će proraditi Sjeverni tokovi

Gasovodi Sjeverni tok se mogu popraviti, ali zasad se ne zna u kom vremenskom okviru bi to moglo da se uradi, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Gasovod   (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Gasovod (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

- Znamo da se to treba obnoviti i da, generalno, sve može da se popravi. Ne zna se na kakvu međunarodnu saradnju možemo da računamo u toj situaciji, uzimajući u obzir tako histerično-antagonističku poziciju čitavog kolektivnog Zapada prema našoj zemlji i, naravno, još uvijek treba da se ispitaju ta područja i da se shvati šta je tamo dolje, na dnu, da bi se utvrdile razmjere katastrofe - rekao je Peskov.

On je dodao da "postoje određene strane ili strana koja u uslovima prestanka funkcionisanja tih kraka gasovoda dobija mogućnost da prodaje veće količine svog tečnog prirodnog gasa po višoj cijeni".

- Ta zemlja je svima dobro poznata – to su Sjedinjene Američke Države. Takođe postoje zemlje koje imaju vojno-tehnološke mogućnosti da izvedu takvu sabotažu. Svim stručnjacima su takođe poznate te zemlje - rekao je Peskov.

Sa druge strane, kako ocjenjuje, postoje zemlje koje definitivno nisu zainteresovane za to.

- To su evropske zemlje koje će izgubiti rezervnu rutu za isporuku gasa koja je toliko potrebna za ekonomiju. I postoje zemlje koje prodaju taj gas koje gube mogućnost da prodaju značajne količine gasa, kao što je Rusija - podvukao je portparol Kremlja.

Na Sjevernom toku 1 i Sjevernom toku 2 otkrivena su curenja gasa 26. septembra.

Kako je saopštila kompanija operator Nord strim AG, havarija je bez presedana i nemoguće je procijeniti vremenski okvir za remont.

Vlasti Njemačke i Danske ne isključuju da su uzrok havarije sabotaže na gasovodima.