latinica  ћирилица
03/10/2022 |  12:44 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Evropa će predstojeću zimu biti suočena sa neviđenom krizom

Međunarodna agencija za energetiku upozorava da će se Evropa predstojeće zime suočiti sa neviđenom energetskom krizom, a potrošnja gasa će morati da se smanji za još 13 odsto.
Brisel (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Brisel (Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

U izvještaju agencije o stanju tržišta gasa navodi se da će evropske zemlje, koje su već smanjile potrošnju gasa za više od deset odsto u posljednjih osam meseci, biti primorane da smanje koritćenje "plavog goriva" za još 13 odsto predstojeće zime radi osiguravanja energetske bezbjednosti.

Eksperti se plaše prekida u isporukama gasa, što će natjerati vlade evropskih zemalja da uvedu normiranu potrošnju električne energije.

EU preduzima mjere za rješavanje energetskog pitanja. Ranije je EU pristala da obaveže preduzeća i domaćinstva da smanje potrošnju električne energije za najmanje pet odsto u jeku potrošnje.

Preduzeća su već smanjila potrošnju prirodnog gasa, a mala preduzeća, poput pekara, našle su se pred teškim izborom - da nastave sa radom ili da se zatvore zbog visokih računa za struju.

Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se krajem jula kada su nastali prekidi u isporukama gasa iz Rusije u niz zemalja EU, povezani između ostalog i sa problemima sa tehničkim remontom turbina za "Sjeverni tok" zbog sankcija koje su uvedene protiv Rusije - podsjeća "Sputnjik".